dimarts, 3 de maig del 2011

Analisi Ubuntu 11.04

El nou Ubuntu (Natty Narwhal) ja ha estat alliberat de la mà de l'equip de Canonical el passat 28/04/2011, el qual té com a símbol. Recordeu que el número de la versió fa referència a l'any i mes de l'alliberació de la distribució: 11 (de 2011) i 04 (del mes d'abril).


Desde l'nici de la instal·lació, el nou ubuntu destaca per tenir una interfície molt més simple a l'hora d'instal·lar.


Aquesta eina facilita molt la instal·lació, podent escollir entre 4 modalitats diferents que esmentarem a continuació:

  • Formatar tot (discs durs o altres particions, s'hi ni ha, i reinstal·lar Ubuntu agafant tot l'espai).
  • Actualitzar l'Ubuntu actualment instal·lat a la nova versió.
  • Formatar la partició o disc dur on es troba l'Ubuntu, i reinstal·lar la nova versió. D'aquesta manera poden conviure diversos sistemes operatius en una mateixa màquina
  • Aquesta ultima modalitat permet fer la gestió manual de les partició a gust propi de l'usuari, permetent a l'usuari tenir el control sobre la mida de les particions del seu disc.
Un altre punt que m'agradaria destacar com a curiositat, és que les persones que tinguin més d'un sistema operatiu instal·lat en una partició o més d'un sistema operatiu en diferents discs durs, veuran que el gestor d'arrencada ha cambiat desfent-se per sempre dels "pantallazos negros", per a cambiar-ho per un color granat.

Un cop hem realitzat l'instal·lació i si disposem d'una targeta gràfica suficientment potent per a moure gràfics en 3D, cosa que avui ja quasi les trobem en tots els ordinadors i també a les botigues generalment per preus bastant assequibles, ens trobem amb el nou escriptori de ubuntu Unity.

Imatge: Wikipedia

D'aquesta nova versió de escriptori recentment incorporat al sistema operatiu de Canonical, destaquem diverses coses només entrar al sistema:

  • La eliminació de els menús superiors, cosa que desemboca en una interfície molt més neta, simple, i de ràpid comprensió. Quan fem clic a la icona d'Ubuntu ens surt un menú,on veiem els programes classificats per categories, i els programes més utilitzats o configurats per defecte a baix). A més, alguns dels programes (els que ho permeten) mostren els menús dels programes a l'estil de MAC en la barra superior de la pantalla.
  • Un dock lateral (per defecte a la part esquerra), en el qual podem inserir els nostres programes favorits, (com accés directe, drecera); a mes s'amaga automàticament cuan no s'usa per a deixar espai a pantalla completa (d'amplada). A més, també trobem noves icones com un accés directe a la nostra carpeta de documents, una nova manera de veure els diferents escriptoris (dividint la pantalla en 4), la paperera a baix de tot, i dos icones per sobre de la paperera: una per trobar documents i una altra per trobar programes. Un cop accedim a aquests menús ens apareix un altre el cual es divideix en quatre parts: programes usats recentment, programes instal·lats, recomanacions de programes a punt per a descarregar-los, i una cercador que funciona a les mil meravelles.
Naturalment, s'actualitzen molts dels programes que venien per defecte preinstalats. Per exemple, Firefox passa de la versió 3.5 a la recentment estrenada (i provada) 4.0.

I com que s'han eliminat els botons de la barra superior, podem trobar un accés al centre de control de ubuntu a traves del menú d'apagar l'ordinador.

En aquesta versió les finestres es comporten igual que en Windows 7. Si les poses a l'esquerra es redimensionen en la part esquerra de la pantalla i si ho fas a la dreta el mateix però a la dreta. Amb dos clics es posa a pantalla completa, i si l'arrossegues a dalt també es posa a pantalla completa.

En definitiva un canvi bastant radical, atractiu i que facilita bastant la feina del dia a dia. Jo personalment recomano actualitzar.

Oriol Moya
Dinamitzador Digital