El nou Ubuntu (Natty Narwhal) ja ha estat alliberat de la mà de l'equip de Canonical el passat 28/04/2011, el qual té com a símbol. Recordeu que el número de la versió fa referència a l'any i mes de l'alliberació de la distribució: 11 (de 2011) i 04 (del mes d'abril).

Desde l'nici de la instal·lació, el nou ubuntu destaca per tenir una interfície molt més simple a l'hora d'instal·lar.
Aquesta eina facilita molt la instal·lació, podent escollir entre 4 modalitats diferents que esmentarem a continuació:
- Formatar tot (discs durs o altres particions, s'hi ni ha, i reinstal·lar Ubuntu agafant tot l'espai).
- Actualitzar l'Ubuntu actualment instal·lat a la nova versió.
- Formatar la partició o disc dur on es troba l'Ubuntu, i reinstal·lar la nova versió. D'aquesta manera poden conviure diversos sistemes operatius en una mateixa màquina
- Aquesta ultima modalitat permet fer la gestió manual de les partició a gust propi de l'usuari, permetent a l'usuari tenir el control sobre la mida de les particions del seu disc.
Un cop hem realitzat l'instal·lació i si disposem d'una targeta gràfica suficientment potent per a moure gràfics en 3D, cosa que avui ja quasi les trobem en tots els ordinadors i també a les botigues generalment per preus bastant assequibles, ens trobem amb el nou escriptori de ubuntu Unity.

D'aquesta nova versió de escriptori recentment incorporat al sistema operatiu de Canonical, destaquem diverses coses només entrar al sistema:
- La eliminació de els menús superiors, cosa que desemboca en una interfície molt més neta, simple, i de ràpid comprensió. Quan fem clic a la icona d'Ubuntu ens surt un menú,on veiem els programes classificats per categories, i els programes més utilitzats o configurats per defecte a baix). A més, alguns dels programes (els que ho permeten) mostren els menús dels programes a l'estil de MAC en la barra superior de la pantalla.
- Un dock lateral (per defecte a la part esquerra), en el qual podem inserir els nostres programes favorits, (com accés directe, drecera); a mes s'amaga automàticament cuan no s'usa per a deixar espai a pantalla completa (d'amplada). A més, també trobem noves icones com un accés directe a la nostra carpeta de documents, una nova manera de veure els diferents escriptoris (dividint la pantalla en 4), la paperera a baix de tot, i dos icones per sobre de la paperera: una per trobar documents i una altra per trobar programes. Un cop accedim a aquests menús ens apareix un altre el cual es divideix en quatre parts: programes usats recentment, programes instal·lats, recomanacions de programes a punt per a descarregar-los, i una cercador que funciona a les mil meravelles.
I com que s'han eliminat els botons de la barra superior, podem trobar un accés al centre de control de ubuntu a traves del menú d'apagar l'ordinador.
En aquesta versió les finestres es comporten igual que en Windows 7. Si les poses a l'esquerra es redimensionen en la part esquerra de la pantalla i si ho fas a la dreta el mateix però a la dreta. Amb dos clics es posa a pantalla completa, i si l'arrossegues a dalt també es posa a pantalla completa.
En definitiva un canvi bastant radical, atractiu i que facilita bastant la feina del dia a dia. Jo personalment recomano actualitzar.
Oriol Moya
Dinamitzador Digital
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada