dimecres, 23 de març del 2011

Firefox 4: ... i anàlisi!

Ni 24 hores han passat des del seu llançament, i ja us portem un anàlisi del recent estrenat navegador de Mozilla, el Firefox 4 (encara que també és conegut per alguns com el navegador de la guineu, però com a curiositat l' animal que representa el símbol, és un panda vermell).



Estètica

El primer que notem, una vegada obert el firefox 4 es el canvi estètic, respecte a la família dels 3.x, s'ha deixat més espai per a la visualització de pàgines web, deixant una interfície d'usuari molt més neta i simple (ara ho trobem tot unificat en un botó en la part superior esquerra, de color taronja en Windows).

A aquest fet hi contribueix també el fet que les pestanyes s'hagin agrupat a la part superior de la barra d'adreces en comptes de la inferior. D'aquesta versió destaquem també que les pestanyes es poden posar fixes dintre del navegador, com si fossin aplicacions. (Encara que no es poden fixar a la barra de tasques, com en Internet explorer o Chrome).
A més es poden agafar les pestanyes d'una finestra, arrossegar-les a la barra de tasques i s'obriran con una nova finestra.

Cal destacar que el botó d'actualitzar la pàgina i per aturar la càrrega s'han fusionat en un de sol, una idea molt adequada, tenin en compte que van "lligats".

Rendiment

  • S'ha millorat bastant l'apartat de rendiment en quant a la càrrega del programa i la càrrega de pàgines web. Ara es carreguen més ràpidament (encara que també depèn de l'ordinador que es tingui i de la connexió a Internet), gràcies als nous motors de JavaScript.
  • Segons assegura Mozilla si un connector es penja, no afectarà a Firefox, simplement proveu de recarregar la pàgina per reiniciar el plugin.
  • S'ha millorat la compatibilitat amb els complements, ara m'atreviria a dir que pràcticament tots són compatibles.
  • L'equip de Mozilla tampoc s'oblida de la seguretat, i continuen reintegrant i millorant constantment en aquest aspecte.
  • També incorpora més i millor compatibilitat amb HTML5 (el codi web del futur).
  • A més s'incorpora la possibilitat de veure vídeos en format WebM.
  • S'incorpora la acceleració per hardware, per a que les imatges es processin mes ràpidament.
Si us heu quedat amb ganes de provar aquest magnífic navegador, el podeu descarregar d'aquest enllaç oficial.

Oriol Moya
Dinamitzador Digital