dijous, 20 de novembre del 2008

Ubuntu desenvoluparà un sistema operatiu per a miniportátils


Ubuntu, un dels sistemes operatius de codi obert més populars d'Internet ha donat un important pas per a colar-se en els equips miniportàtils, també coneguts com netbooks, aquests ordinadors d'un quilo de pes i preu molt ajustat.

La distribució de Linux ha arribat a un acord amb ARM fabricant de processadors per a dispositius mòbils, que vol contar amb un sistema operatiu especialment ajustat per a aquests ordinadors bàsics que estan tenint una gran acceptació des que la signa Asus llancés la seva Eee PC.

El nou sistema operatiu no estarà disponible fins a abril de 2009, i els primers equips que integrin aquesta nova versió de Ubuntu no s'esperen fins al pròxim juny, segons la premsa internacional

L'acord resulta també important dintre de l'estratègia de ARM que fins ara es movia en el negoci dels telèfons mòbils. La companyia ha assegurat que aquest tracte amb Ubuntu va ajudar-los a donar el salt a formats de pantalla molt majors.


En concret s'espera que els primers netbooks de ARM contin amb pantalles d'unes 10 polzades, l'estàndard que s'està imposant en el segona onada de miniportátiles, i que seran capaces de suportar vídeo d'alta qualitat, integraran un navegador web i un programa d'Open Office.

La gran basa de ARM va estar aconseguir uns miniportátils que consumen molta menys bateria, gràcies a la seva tecnologia especialment dissenyada per a dispositius mòbils, i per tant assolir uns equips amb una gran autonomia.

Els xips dissenyats per ARM equipen entre el 70% i el 80% dels mòbils del mercat. Cal recordar que ARM no és l'unic a apostar per Ubuntu per els seus miniportàtils.
El model de Dell,el mini 9, ja ho utilitza com sistema operatiu


Julio Bielsa

Tècnic Microinformàtic.