divendres, 1 de juliol del 2011

Guifi.net

No us heu preguntat quines diverses tasques hi han dia a dia dins les pràctiques?

Doncs aquí en tenim una de ben interessant!



En Jonatan Rodríguez, com a alumne i treballador del sector de microinformàtica s’està encarregant de muntar un super-node de la xarxa Guifi.net.


Guifi.net és una xarxa oberta a tothom, lliure i neutral que es constitueix a partir d'un acord d'interconnexió on cadascú al connectar-se estén la xarxa i obté connectivitat on hi participen moltes persones diàriament, creant aixi, una xarxa totalment oberta i pública per al tràfic d’IP’s.

Per a que serveix?

Podem dir amb tota seguretat que Guifi.net és un gran servei ja que permet compartir fitxers ja siguin tant de baixa com de gran memòria amb altres usuaris. I això facilita molt la feina, ja que es una manera molt ràpida d’obtenció d’elements.


Guifi.net no dóna accés a internet, però es pot accedir utilitzant una passarel·la adient, com poden ser: Proxy, túnel VPN, entre altres.


Normalment, es basa en tecnologia inalàmbrica però de vegades es troba el cas de trobar trams de fibra.

Per exemple, podeu mirar la pàgina oficial de Guifi.net i veure exemples de casos particulars com aquests:

Accés rural o segona residència: Un usuari no té internet a la seva segona residència perquè no arriben les operadores tradicionals, però si té connexió amb guifi.net i d'aquesta manera es pot connectar a internet els caps de setmana i l'estiu.


Per a connectar-nos a Guifi.net el primer que necessitem és fer la subscripció a la pàgina, donar-nos d’alta i marcar la nostra localització a un mapa.


Aquests són els passos més importants, seguidament tenim els passos més materials, que són:

1. Instal·lar l’antena com a supernode o client.
2. Instal·lar també, l’antena a la terrassa del domicili o edifici.
3. I Instal·lar un cablejat fins el domicili. 4. Configurar l’antena.
5. Copiar la configuració de la web.
6. I per últim, copiar la configuració d’un sol click al dispositiu.


Aquests són uns passos que s’han de seguir per a un correcte funcionament de la xarxa. Igualment, paso el link de la pàgina principal amb les coses a destacar: AQUÍ


Tornant al pas 1 (Instal·lar l’antena com a supernodo o client.) Citaré el que entenem per supernode.


Parlem de supernode quan en una instal·lació rep senyal com client, s’encarrega de propagar la senyal cap altres ubicacions i amplia la cobertura de la xarxa de Guifi.net.


Aquest és un exemple de supernode:



I que és un node?

Dins l’ingenieria elèctrica y electrònica, un node és qualsevol punt on un o dos elements tenen una connexió comú, per on flueixen diverses corrents elèctriques.


Amb tots aquests elements és crea un funcionament estable de l’aplicació de guifi.net i en Jonatan descobrirà molt més i segur que li dóna un bon resultat a la tasca!

Mireia Andres Morell,
Dinamitzadora digital