dimarts, 28 de juny del 2011

Nous dominis de primer nivell!!

Grans canvis han anat succeïnt durant la historia d'Internet: primer va ser la creació de la xarxa ARPANET, per a usos científics i militars, que posteriorment es va obrir a usos civils i es va convertir en Internet. Temps més tard es va crear el concepte de web 2.0 (webs en les quals l'usuari té el control sobre el contingut publicat). Després, al estar-se acabant les adreces IPv4 (la qual cosa amenaçava amb impedir el creixement d'Internet) s'estan començant a incorporar les adreces IPv6, que proporcionen moltíssimes més adreces. I ara finalment el canvi més recent: la incorporació de nous noms de domini personalitzats de primer nivell.

Abans de res hem d'aclarir què és un domini de primer nivell:

És a dir, el primer exemple de la imatge es un tipus de domini, i el segon exemple és un de subdomini. En aquest cas els dos tenen un domini .com.

Hi ha diferents tipus de dominis:

.es Espanya
.us Estats Units

o d'altres com,

.com (Empreses comercials)
.org (Organitzacions)
.net (Serveis d'Internet)
.edu (Universitats)

L'ICANN esta elaborant una "Guia del Sol·licitant" que explica a institucions com ara governs, organitzacions sense ànim de lucre, empreses, etc., com sol·licitar un domini de primer nivell de la seva propia elecció.
Si la junta de direcció de l'ICANN aprova finalment aquest document, començarà el compte enrera per la sol·licitud de nous dominis personalitzats allà per l'any 2013.

Per exemple: Si la Casa d'Oficis en sol·licités un, potser seria aguna cosa com ara:

www.casadoficis.santfeliuciutatdigital

Característiques que es tindran en compte

Tipus de caracaters estandars per tal de que tot el mon els pugui lleguir, i escriure dominis estrangers. Àrabs, Grecs etc.

Els països en fase de desenvolupament podran sol·licitar dominis personalitzats de primer nivell a través de subvencions.

Conclusions

Sens dubte aquesta millora ajudarà molt a la organització d'informació aixi com a ajudar a indentificar-la, segons el tipus de tema de la web (especificat al domini). Haurem de veure quin tipus de mesura pendran els SEO i els cercadors d'Internet per indexar la informació.


Oriol Moya
Dinamitzador Digital