dijous, 30 de juny del 2011

Formació per la igualtat de gènere i la prevenció de la viòlencia

El passat 3 i 22 de juny es va realitzar una sessió de igualat de gènere i violència i els seus àmbits a l'oficina de Fem Barri, a càrrec de l'Alba Garcia.

S'identifiquen les dones només com a mares o com a mestresses de casa. Es transmet la idea que les tasques domèstiques només són treballs exclusius de les dones i que la seva realització satisfactòria és la que fa que siguin valorades socialment. No suficient amb això, les dones no tenien dret al vot fins a l'any 1931, no podien estudiar fins a 1910 , hom les discrimina en certs àmbits només per ser dona, com en l’àmbits de treball que hi ha més homes que dones

Tenim un exemple de les dones que moltes van fer coses, i ha gent que no ho sap. Doncs aixì fem una mica de mèmoria i recordem que, Emília Pardo Bazán va ser la primera defensora del dret a les dones d'accedir a la educació. Es va matricular en l’any 1872 però va estudiar en l’any 1910.



També vam tenir una sessió sobre la violència de gènere i la lluita per eradicar-la. Des d'una perspectiva global i històrica s'expliquen els tipus de violència, les seves formes i els seus àmbits.

Formes:


· Violència física

· Violència Sexual

· Violència crònica

· Violència psicològica

Àmbits on es manifesten


· Àmbit de la parella


· Àmbit familiar


· Àmbit laboral


· Àmbit social i comunitari



L'Alba ens va explicar que s'ha de prevenir, si ho deixem passar una vegada, després una altra i una altra serà llavors que ja no podrem fer res sobre aquest tema.


Vam fer algunes preguntes a l'Alba:

• Què opines sobre la violència de gènere?


És una de la vulneració més gran dels drets de les dones, és possible radicar-les.


• Penses que ha canviat de fa temps enrere a temps actual?


He vist que ha canviat, abans les dones havien de demanar permís per treballar als seus marits, ara tenen dret al vot, dret als estudis…etc.


• La violència de gènere només es realitza en la llar?


La violència de gènere no és només la que succeeix en la llar, es produeix al carrer o altres llocs també.


Opinió personal:


Després d'haver estat en la formació d'Alba he sabut coses que abans no sabia o no hi parava atenció, de com al llarg les dones han canviat, que ja no donen 2 passos sinó que donen 3 o 4. Que tenen moltes ganes de tirar endavant, sentir per elles mateixes i no per ningú. El tema de violència de gènere és quelcom que lamentablement passa a tot el món i que si no és per elles mateixes no podran canviar-ho.


Laura Yanez
Dinamitzadora Digital