divendres, 17 de desembre del 2010

Wikileaks: Qui és Julian Assange?


Fotografia extreta de http://www.domadis.com/tag/julian-p-assange/

Julian Assange va néixer el 3 de juliol de 1971 a la ciutat de Townsville (Austràlia). És Informàtic, periodista, programador i activista. No obstant per el que més se'l coneix és perquè és el fundador de la web "Wikileaks".

És considerat un home brillant fins hi tot per als seus detractors. Ha tret els colors al cos diplomàtic nord-americà amb la filtració de centenars de milers de documents fins ara secrets.

Amb 16 anys va entrar al món de la pirateria informàtica amb el sobrenom de “Mendax”, i va ser un dels fundadors del grup “International Suversives”.

El 1997, Assange va exposar en un llibre la seva filosofia del "hacker" de no danyar els sistemes informàtics a què s’hi accedia, no modificar la informació que contenien i compartir la informació.

Va cursar estudis de Matemàtiques i Física a la Universitat de Melbourne però els va abandonar a l’estar convençut que els treballs en diferents departaments eren aplicats en la indústria militar.

Font: "Viquipèdia" http://ca.wikipedia.org/wiki/Julian_Assange



Què ha fet Julian Assange?


Se sap poc del que va fer a partir d'aleshores. Va estudiar diverses carreres i el que ningú dubta és sobre la seva capacitat informàtica. Està considerat un molt bon criptògraf.
La primera informació concreta sobre ell és del 1995, quan va crear strobe, un escàner de ports gratuït i lliure. El seu correu electrònic de l'època pertanyia a Apana, un xarxa que oferia accés a internet a preu barat, especialment a organitzacions i ong's.


El 1997, Assange va coinventar el xifratge de negació Rubberhose, un concepte criptogràfic fet en un paquet de programes per a GNU/Linux, que ell definia com a destinada a ser una eina per als treballadors de drets humans que necessitaven protegir informació susceptible. En aquest programa hi havia l'orígen de Wikileaks.


Aquell mateix any va col·laborar en el llibre Underground: Tales of hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier de Suelette Dreyfus, en el qual se l'acredita com a investigador. El llibre conta les seves experiències d'adolescència com a membre d'un grup de hackers anomenat Subversius Internacionals.En la novel·la aquest personatge va marxar de casa als 17 anys fugint de la policia i va tenir un fill als divuit. Assange té un fill que es diu Daniel. Mendax en llatí és un adjectiu que significa 'mentider'.

A l'octubre de 1989 un grup de hàckers va entrar als ordinadors de la NASA quan s'anava a enlairar l'Atlantis i va colar l'acrònim Wank a les pantalles (Worms Against Nuclear Killers). Assange i sis companys seus australians va ser acusat de l'atac. La policia li va atribuïr 30 delictes informàtics i ell es va declarar culpable de 24. Va passar unes setmanes en presó i va ser alliberat per bona conducta després de pagar una multa de 2.100 dòlars australians.
El nom de Julian Assange va tornar a sortir a la llum pública el 2007 amb la fundació de Wikileaks.
Enllaç: http://www.vilaweb.cat/noticia/3822146/20101209/qui-julian-assange.html



Dinamitzadores, Loubna Grida i Mireia Andres.