dimarts, 9 de març del 2010

Hamachi

Hamachi és un programa gratuït d'ús no comercial, que crea una xarxa VPN (xarxa d'àrea local) a través d'internet, és a dir, com si dos ordinadors estiguessin connectats entre ells per cable.

Amb hamachi, es poden conectar diversos usuaris entre ells en una xarxa segura i privada, (cal que els usuaris disposin de connexió a internet i el programa Hamachi). Així poden compartir carpetes, arixius, partides de jocs en linia...

Hi han disponibles dos versions:
-Gratuïta: suporta fins a 16 clients

-Comercial, que requereix una suscripció anual i suporta 256 clients, orientada a empreses i profesionals.

A la vegada trobem dos mètodes, sense gestió, per a xarxes ràpides, i amb gestió, que permet configurar una xarxa VPN amb administrador, de maneres diverses, i necesita la creació d'un compte. Nosaltres hem probat el mètode sense gestió.

Un cop descarregat i instal·lat el programa, obrim l'aplicació LogMeIn Hamachi. Primer es necesita la creació d'un usuari. Clicant en Sistema->Preferencias, podrem cambiar el nom més endevant, així com algunes opcions de seguretat i configuració.
Ara ja és cuestió d'unir-se a una xarxa o crear una nova. En Red->Crear una red de malla apareixerà una finestra com la següent per a crear una xarxa nova, en la que escriurem el nom de la xarxa i una contraseña.

Si escollim l'opció per a unir-nos a una xarxa existent, haurem d'escriu-re el número d'ID i la contrasenya de la xarxa a la que ens volem unir.

Aquesta seria l'interfície d'un Hamachi ja configurat, on l'usuari s'ha unit a una xarxa amb tres més que apareixen desconnectats:

Ara ja és questió de compartir el que volguem. Si per exemple compartim una carpeta, els usuaris que estiguin en xarxa amb nosaltres podran accedir a la carpeta compartida escrivint a la barra de direccions la ID que ens hagi otorgat el Hamachi (en el cas de dalt \\5.155.253.10).


Actualment està disponible la versió per a Microsoft Windows i la versió beta para Mac OS X i Linux. El 8 d'agost de 2006 es va anunciar que Hamachi va ser adquirit per LogMeIn.


Per a descarregar Hamachi: https://secure.logmein.com/products/hamachi2/
Hamachi per a Linux (inclou un arxiu explicatiu): http://hamachi.softonic.com/linux

Francisco Real

Tècnic Microinformàtica