dimecres, 24 de març del 2010

Arriben els llibres electrònics a les biblioteques de Catalunya

Les biblioteques catalanes es convertiran en el camp de proves dels llibres electrònics aquesta primavera.

Un total de 21 centres, inclosa la Biblioteca de Catalunya, prestaran dispositius lectors amb volums carregats amb la intenció que els usuaris provin el servei i comentin la seva idoneïtat.

Els centres seran les biblioteques centrals de Girona, Lleida i Tarragona així com les de Badalona, Sabadell, Sant Boi, Igualada, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Puigcerdà, Figueres, Palafrugell, Blanes, Mollerussa, Tremp, Balaguer, Reus, El Vendrell, Tortosa i Esplugues, que serà la primera a oferir el servei, gràcies a una iniciativa municipal.

Els volums que es podran consultar seran títols en català, castellà i anglès. Els de castellà i anglès seran de lliure distribució. Els de català pertanyen a la plataforma Edi.cat, creada per editors catalans, i provindran del catàleg de Angle, Bromera, Cossetània i Pagès, entre uns altres, amb títols recents. Els de castellà i anglès són títols d'autors clàssics de lliure distribució, entre ells moltes traduccions de l'anglès al castellà.

Els préstecs seran per 15 dies i al retornar el llibre, es demanarà a l'usuari que empleni una enquesta per a conèixer el seu nivell de satisfacció. "L'objectiu és que la gent s'acostumi al format", expliquen en Cultura. El format escollit és ePub i el dispositiu, un iLiber de pantalla de sis polzades.

Universitats catalanes, com la UOC i la UPC, ja deixen llibres electrònics --com dispositiu-- en préstec als seus estudiants. La UOC porta amb aquest sistema des del passat octubre i assegura que el servei té "molta demanda". Funciona amb materials propis de la universitat i l'usuari pot copiar-se el material a l'ordinador amb les notes que incorpori.


Informació Extreta: El Periódico

Dinamització Digital Multimèdia
Montse Collado