dijous, 28 de gener del 2010

Google Wave

Dissenyat com la nova generació en comunicació a través d'Internet. Escrit en Java usant OpenJDK; la seva interfície utilitza Google Web Toolkit. Podria deixar obsolet al Gmail, Facebook, Office, Messenger, Flickr i els Wikis.


Què és una Wave?



Una “wave” és meitat conversa, meitat document. Un email es converteix en wiki, que al seu torn es transforma en centre de conversa, i al seu torn es transforma en un treball final. Fins i tot es pot convertir en una entrada de bloc.

Google Wave és una aplicació web i una plataforma de computació dissenyada per a unir els serveis d'e-mail, missatgeria instantània, wiki i xarxes socials en temps real enfocat principalment en l'aspecte colaboratiu, donant suport per a un analitzador ortogràfic/gramàtic, traducció automàtica entre 40 llengües, i moltes altres extensions.




Drag and drop en el navegador.


Imagina arrossegar una carpeta plena de fotos des del teu escriptori damunt del navegador i pujar automàticament a Facebook o a flickr totes aquestes fotos. Això és possible en Google Wave.


Xat, edició i col·laboració en temps real.


Un nou protocol de comunicació instantània, aparentment més veloç que els convencionals com messenger o Google talk, anomenat “Wave Protocol”. Pot respondre un missatge de Messenger i veure lletra per lletra el que escriu l'altra persona. Poder estendre l'edició d'un document , on quatre persones puguin estar treballant sobre el mateix document en temps real. O retocant fotografies i donant comentaris sobre l'arxiu . Tot centrat en una “Wave”.



Publicació de Blogs i altres plataformes de contingut.


Mails que es converteixen en una entrada de bloc, un comunicat de premsa o carta. Google Wave pren aquest contingut, ho centralitza en una “wave” i després d'acabar la seva edició, és possible publicar-lo a un arxiu .doc, convertir-lo a Pdf, enviar-lo per correu tradicional, possar-lo en un bloc o en multitut de plataformes.


Corrector ortogràfic basat en intel·ligència artificial Google Translator


Capaç de traduir qualsevol conversa basada en el context. Errors ortogràfics, gramaticals o fins i tot de context.


Google Wave té gadgets colaborativos.


Amb el API (application programming interface) de Google Wave és possible crear aplicacions per a Wave. Són bàsicament widgets incrustables dintre dels “waves”. Podem incrustar un joc d'escacs, i poder jugar amb altra persona en xarxa.


Mapes colaboratius i “grabables”


Aplicant els gadgets a un mapa, pots gravar amb instruccions detallades i comentaris d'una ruta en un mapa de Google Maps, enviar als teus amics un mapa detallat de com arribar al teu nou apartament o on et trobes, pas a pas.



Enquestes, formularis i mineria de dades a través de waves.


Enviar formularis en waves i rebre, indexar i analitzar la informació que els destinataris del wave omplin. Poder enviar enquestes a temps real i veient les respostes d'ells. Amb el Google Charts pots tenir els gràfics analítics dels resultats rebuts.


Google Wave Server, en el teu Servidor.


Google Wave Server és Open Source. Pots descarregar-lo i instal·lar-lo en el servidor de l'oficina, reemplaçar el correu en waves i tenir tot en la teva empresa, personalitzar-lo amb colors i el logotip de la teva empresa. Només necessites un servidor Linux.


Quan estarà disponible això?


Al dia d'avui hi ha invitacions per a la beta privada de Google Wave. (aquesta beta no inclou totes les funcions anteriors). Però de moment, és un treball en procés i falten moltes coses, com per exemple esborrar una “wave”, però a mesura que aquestes coses acabin, estaran disponibles al públic.


Moisés Carmelo Becerra B.
Tècnic Microinformàtic