dimarts, 5 de gener del 2010

DIRECTX 9.0c EN UBUNTU 8.10, 9.04, 9.10

NOTA: Aquest manual també funciona per a qualsevol distribució basada en debian, i per fer ús d'aquest manual has de disposar de connexió a Internet, per que descarregarà paquets per consola.

Com es de suposar, tens la dubtes de que es directx i per que m'interessaria instal·lar-lo en la meva distribució d'ubuntu, i jo et respondré a aquestes preguntes:

Que es Directx?

Directx es una eina de vídeo i àudio per a la millora de la qualitat en tots els aspectes de l'àudio i del vídeo. Es una eina tan potent que tots els creadors de videojocs utilitzen el Directx com a base per a la fabricació de videojocs. La qualitat impressionant que tenen en gràfics i àudio es deu a aquesta eina.

Per a que vull posar directx en ubuntu?

Si vols jugar a un joc fet per a windows, simplement amb wine, (el compatibilitzador d'ubuntu amb software de microsoft), no obtindràs la màxima qualitat i rendiment en jugabilitat, per tant l'has d'instal·lar.



...Procés d'instal·lació...


Primer de tot si no tenim instal·lat el programa Wine (compatibilitzador d'ubuntu per a programes de Microsoft), l'haurem d'instal·lar a través de la terminal, que en el cas d'ubuntu amb l'interfície GNOME, clicant en el menú de la part de dalt de la pantalla, en Aplicacions | Accessoris | Terminal, s'obrirà la terminal, i introduirem el següent comandament:

sudo apt-get install wine

NOTA: Hi han problemes instal·lant Directx 9 amb l'ultima versió de wine 1.2


També el pots instal·lar clicant en el menú de dalt de la pantalla en Sistema | Administració | Gestor de paquets Synaptic, i cercant amb la paraula Wine, et sortirà la versió normal i la 1.2, i clicant dues vegades a sobre de l'opció que vols (wine o wine1.2), es seleccionaran per a instal·lar, i ara clicant a Aplicar s'instal·la.

NOTA: En les dues opcions et demanarà la contrasenya d'administrador, si no ets administrador posa't en contacte amb l'administrador de l'ordinador.


Una vegada ja instal·lat Wine, passarem a instal·lar un script(Winetricks) que millora l'instal·lació de les llibreries, i que es necessari per a instal·lar Directx, sinó quedaria corrupta i no funcionarà. Per a afegir winetricks has d'entrar a la terminal i posar el següent comandament:

sudo wget http://www.kegel.com/wine/winetricks


Ara canviarem els permisos de la carpeta que s'ha creat posant aquest comandament en la terminal:

chmod +x ./winetricks


Ara (per fi) instal·larem la DirectX 9.0c posant en la terminal:

sh winetricks directx9


Hauràs d'acceptar les llicencies, quan el programa es descarregui i s'instal·li.

I ARA JA DISPOSES DE DIRECTX 9.0C EN UBUNTU!

NOTA: A mi en la instal·lació per terminal se m'atura, per tant, si os passa obriu la finestra de la terminal i fer Ctrl+C per a terminar el procés. I si ara vols comprovar si s'ha instal·lat correctament, obre Aplicacions | Wine | Browse C:\ Drive, i dins de la carpeta Windows | System32, intenta obrir l'arxiudxdiag.exe”, fent clic dret i Obrir amb Wine Carregador de programes Windows, i amb aquest arxiu es pot modificar la configuració de directx.


Per a saber més informació sobre Wine i els videojocs que pot suportar, clica en aquest enllaç:

http://appdb.winehq.org

Óscar Rodríguez

Tècnic Microinformàtic