dimarts, 22 de desembre del 2009

Cibercriminals



Els cibercriminals han trobat una nova plataforma per als seus delictes:


Els delinqüents busquen entorns massius i, actualment, pocs entorns en Internet tenen tant atractiu com les xarxes socials, (Facebook, Tuenti, Twitter o Myspace) estan creixent a tota velocitat. «Abans robaven les comptes de correu. Ara es roben les claus de Facebook o Tuenti», comenten fonts de la Guàrdia Civil.

«L'augment dels delictes comesos mitjançant l'ús d'aquestes plataformes és un clar exemple de com la nostra societat canvia l'ús d'Internet».

La clau d'aquesta dinàmica una gran quantitat d'informació íntima que els milers d'usuaris pengen en aquestes plataformes, sense tenir en compte que aquestes dades queden exposats al públic i poden caure en dolentes mans.

«La gent no sembla ser conscient de les dades, fotos i vídeos que penja en Internet», comenta Jordi Domenech, cap del Àrea Central d'Investigació de Persones dels Mossos.

La gravetat del fenomen ha obligat a celebrar a Madrid una reunió d'experts en unitats tecnològiques del Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra. .

«En dolentes mans, aquesta informació tan personal pot fer-te molt mal», comenta aquest comandament policial, que detalla el ventall de delictes que s'estan cometent mitjançant aquesta informació. «S'estan usant aquestes dades per a portar a terme extorsions», diu, i explica el cas del director d'una sucursal bancària que va ser fet xantatge per un individu. «Aquest li detallava les activitats que havia portat a terme, els llocs on havia anat de vacances, el nom dels seus amics. Va Assolir fer creure a la víctima que l'estava seguint. En realitat, tota la informació l'havia tret de Facebook», relata.




SUPLANTACIÓ D'IDENTITAT

L'altre greu problema és, segons Domenech, «la usurpació de la identitat»: algú aconsegueix una fotografia d'una persona i crea, suplantant-li, una pàgina en Facebook. «L'objectiu és obtenir informació d'aquest individu. Fent-se passar per ell, assoleix que els seus amics li agreguin i comencin a conversar amb ell, facilitant al suplantador valuosa informació», compte. Després explica el cas d'un polític català, de qui no subministra la identitat, que ha sofert un cas d'usurpació d'identitat en Internet. Altre fenomen que preocupa molt és l'ocupació d'aquestes plataformes per a l'assetjament escolar. «Creen un perfil fals de la víctima des del qual fan que comenci a insultar a altres companys de l'escola o l'institut. A l'endemà, quan la víctima torna a classe, és agredida per aquells als quals el seu fals jo ha insultat», diu aquest mosso.


Per això i per moltes mes raons tenim que tenir cura de tota la informació que publiquem a totes les xarxes socials.Aneu amb compte!!


Informació extreta de la VANGUARDIA.


Dinamitzadora Digital Multimèdia

Montse Collado

1 comentari:

Alfons Expósito ha dit...

Nous temps, nous problemes.

O són els mateixos problemes en un nou medi? La gent continua jugant amb els "trileros", les estafes de carrer encara són rentables pels estafadors. "Estampitas", "Tocomochos" i altres s'aprofiten del desconeixement del ciutadà mig i abusen de la seva confiança.

Però evitar aquests problemes no és una utopia. De fet, només calen 2 coses: sentit comú i formació.

Hem de ser conscients que l'arma més poderosa no és cap bomba ni pistola: és la informació. I el seu ús intel·ligent ens ajudarà a aconseguir els nostres propòsits, però també a protegir-nos d'atacs malintencionats.

Utilitzar contrasenyes segures, ajustar el nivell de privacitat del nostre perfil a les xarxes socials i en definitiva, ser conscients que hi han persones darrere els avatars, ens ajudarà a tenir un "jo" digital saludable.

Hem de tenir una mica de compte amb la informació que rebem per determinats canals. De vegades, els mitjans de comunicació "del segle passat" (teles, ràdios...) tracten les notícies relacionades amb Internet amb un cert alarmisme, i inclús en algunes ocasions, sense gaire documentació.

Els cossos policials són experts en delictes, i tot i que hi ha unitats especialitzades en delictes a la Xarxa, potser poden donar una imatge de les eines socials que pot espantar l'usuari desinformat.

És a dir, ens hem d'assessorar per experts en assumptes de la Xarxa, que desenvolupen la seva feina de manera didàctica, donant una imatge més complerta d'Internet, amb els seus avantatges i inconvenients. Només heu de buscar el Punt TIC més proper a casa vostra i preguntar. Així de fàcil: www.punttic.cat