dimarts, 14 d’octubre del 2008

GIMP: imatges alternatives

Tot aquell que en algun moment ha hagut de fer retocs fotogràfics s'haurà topat amb l'arxiconegut ADOBE PHOTOSHOP, el gegant del retoc fotogràfic i l'edició d'imatge (programa propietari). Doncs bé, existeixen un munt de programes a part d'aquest que ens permeten fer coses amb les nostres imatges.

En el món de la il·lustració una alternativa molt competitiva és el PAINTER, un simulador de tècniques dibuixístiques i pictòriques molt pràctic i estès per tot el món; també tenim l'OPEN CANVAS, que va ser programari lliure fins a la versió 1.1-b72 i que únicament te suport al sistema Windows: és més senzill i amb menys eines que els anteriors, però amb un munt d'usuaris fidels que aconseguixen acabats que no es diferenciarien dels dels dos programes anteriors. Pel que fa al retoc d'imatges fotogàfiques, Google ofereix als usuaris que s'hagin fet un compte de Gmail l'opció de fer servir PICASA: un editor online molt complert.


Però la gran alternativa, sense cap mena de dubte, és GIMP. És un programa que poc a poc va millorant i prestant als seus usuaris totes les seves eines per ser un digne competidor del gegant de la imatge digital Photoshop, tot i que encara no ho pot fer des d'un punt de vista professional ja que no contempla el perfil CMYK essencial per a la impremta. Gimp és un programa lliure que podrem descarregar ràpidament des de la pàgina web (en castellà si volem). L'ordre, finestres i interfície són diferents que a Photoshop i ens pot costar adaptar-nos a les seves dreceres de teclat, però moltes de les eines que fan tan versàtil el Photoshop ja les incorpora la darrera versió de Gimp (v2.4).

Per a facilitar-vos la primera presa de contacte, us oferim un petit tutorial introductori a la interfície del GIMP clicant aquí. No us deixeu espantar per la novetat i recordeu que tot és qüestió de pràctica!