divendres, 18 de juliol del 2008

Accessibilitat web (1)

La passada setmana vaig rebre un encàrrec per part dels microinformàtics per a que elaborés un manual on s'expliqui quines són les prioritats per a què una web sigui accessible.

Però què significa que una web sigui accessible?

Per a que una pàgina sigui accessible, com la pròpia paraula diu, ha de ser accessible per a tothom, és a dir, que qualsevol usuari pugui accedir al seu contingut al 100%. Per exemple:

  • una persona que sigui invident pugui saber quines fotografies hi ha incloses .
  • una persona amb deficiència auditiva pugui veure una pel·lícula perquè està subtitulada.


Com poder saber el nivell d'accessibilitat d'una web?

Hi ha tres nivells d'adequació que es representen mitjançant A majúscules. Cadascun d'ells té unes prioritats, que són els requisits necessaris que el dissenyador ha de complir a l'hora de crear la web per tal d'aconseguir el nivell d'accessibilitat desitjat: A, AA o AAA.

A partir d'ara, ja sabeu: quan visiteu una web, doneu-li un cop d'ull a veure de quantes A disposa.


Aquest concepte moltes vegades es confon amb el terme d'usabilitat, que significa que la pàgina web tingui una navegació fàcil, ja sigui perquè els hipervíncles estan visibles i funcionen, la informació està ordenada, n'hi ha índexs, etc.


Tot això ho hauríem de tenir en compte tant els dissenyadors web com els usuaris ja que segurament sense ser conscients si una pàgina web s'ha creat complint amb aquests requisits tornarem a visitar-la pròximament, en canvi si ens ha resultat difícil al seva navegació o no hem pogut accedir al seu contingut rarament hi tornarem.

Javier Castellanos
castellanosgj@santfeliu.cat
Dinamitzador Digital