divendres, 23 de maig del 2008

Crear un cable trenat UTP amb connector RJ45 per a xarxa

El cable trenat UTP, per als qui els hi sona a xinès, és el típic cable de xarxa que tenim al 99% de les xarxes d'àrea local (LAN) del món, aquell cable amb el que conectem el pc al router o al switch i ens beneficiem de la seva conductivitat per a conectar-nos a una xarxa, internet, etc.



Si en vols un exemple només cal que sacrifiquis la teva conexió uns instants i el desendollis de l'ordinador per tal de mirar, almenys, la seva terminació, el conector RJ45. Si no estàs disposat a desendollar-lo, tranquil, aquí t'hi poso una fotografia:







Doncs bé, avui els microinformàtics farem una petita pràctica de com grimpar aquests conectors al cable, que no us penseu que és fàcil, s'ha de tenir una mica d'habilitat, pols, un punt de picardia i molta paciència!


Per començar comentar-vos que el que nosaltres veiem quan mirem el cable és tansols un recobriment el qual conté ni més ni menys que 4 parells de cables, cada un amb el seu color que l'identifica i que mitjançant dues normes estàndar ens serviran de guia per a conectar els vuit petits cables a cada una de les terminacions del connector RJ45.


Per a dur a terme aquesta tasca, primerament hem de tenir clar l'ordre dels cables segons la norma corresponent, i aquí us poso petit croquis amb les dues combinacions la T568A i T568B:





Com podeu observar a la fotografia tenim 4 parells de colors, blau, taronja, verd i marró, cada un amb el seu ratllat de blanc corresponent. A la fotografia també s'hi representa l'ordre dels pinout, de l'1 al 8, que són les terminacions o borns de contacte que seran els que trasmetran la informació de cada cable als pinout de la femella on conectarem aquest connector.

Material necessari:

  • Cable UTP categoria 5, 5e o 6
  • Conectors RJ45

Eines necessàries:

  • Grimpadora de conectors RJ45, RJ11 amb tallacables i pelacables

En el cas que la grimpadora no incorpori el tallacables i el pelacables necessitarem unes tisores d'electricista o un cutter o alicates de tall, etc.


Primer i abans que res, haurem de tallar un tros de cable UTP de categoria 5e amb una llargada en funció del que necessitem (normalment una mica més del recorregut total que haurà de fer el cable, per si les mosques). Si només volem practicar, amb que tinguem dos pams de cable ja en tindrem prou.

Seguidament, si la grimpadora incorpora el tallacables i pelacables, normalment ja està calibrat per la mida adequada, sinó, haurem de pelar el recubriment a uns 80-90mm del tall (IMPROTANT: no pelar els cables petits).

Un cop tallat i pelat el cable, desenroscarem el trenat dels cables interns i els disposarem en linia i amb l'ordre de colors adequat a la normativa que volem aplicar.

Ara ja ens disposarem a col·locar els cables al conector, i aquesta es la tasca on més paciència haureu de tenir ja que no sol sortir a la primera. Un petit truc és el de un cop ordenats els cables, presionem amb polze per tal de deixarlos bé amb la forma i que al comprimir-los dins el conector no es canviin d'ordre. S'ha de tenir picardia a l'hora de posicionar-los ja que si un dels cables te més longitud que la resta és possible que algun dels cables no fagi bon contacte amb el pinout i haguem de repetir la operació perque després no ens funcionarà.

Un cop ben col·locats els cables amb la mateixa longitud i disposats amb l'ordre correcte, grimparem els cables al connector, utilitzant la grimpadora col·locant el connector, amb els cables ben posicionats, al forat adequat (amb la forma del connector) i apretant la grimpadora fins que pressioni bé l'escanyador del cable gros i els dels cables petits.

Heus aquí un cable de xarxa UTP amb connector RJ45, ja el podem connectar per comprobar-lo.




Arnau Morató
armoco@gmail.com
Microinformàtic

7 comentaris:

Jonathan Tejero ha dit...

Ohh muy buena la case del otro dia me gusto mucho menos por el premio del Carlos ^^

Saludos

^^FrAnSiS^^ ha dit...

muy bien arnau m gusto muixo la clase q ya tenia ganas de grimpar. Aver si hay pronto otra =)

Luuhi... ha dit...

Me gusta grimpar!!

aunque al principio me costó un monton...

**Jooo.. yo no tuve premiooo.. x(

Anònim ha dit...

Una clase realment entretinguda e interesant Nau...
P.D: Jo si q vai tenir premi x fer-ho a l primera peró com soc bon company el vai regalar a la Lucia.XD

^^FrAnSiS^^ ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
^^FrAnSiS^^ ha dit...

¬¬






PD: El premio era una colleja

Nightmare ha dit...

si no salimos calientes de la clase es k tan bien no la hicisteis ehhhh