Avui us portem l'anàlisi de la xarxa social Diaspora, poc coneguda, i diferent a les altres existents al món. Aquesta, a diferència de moltes d'altres com ara Facebook, Twitter, Google+ o Tuenti, és una xarxa social P2P, es a dir no té una arquitectura centralitzada (tots els servidors en un mateix lloc, com ara facebook o twitter) si no que en té uns de centrals o "supernodes" i uns altres que els pots muntar tu, per a contrstuir el teu propi servidor, i fer que es connecti amb els altres servidors (com fa Guifi.net). Per això quan ens fem amics d'un altra persona ens connectem directament a ells.
Per això podem dir als amants del software lliure que serà impossible destruïrla, degut a que no hi ha cap nucli, tot és ciberespai (ha,ha,ha)
A continuació deixem-nos de bromes i anem amb l'anàlisi que us habiem promès.
Inici
El primer que veiem quan ens donem d'alta i entrem (per cert de moment només es pot entrar sol·licitant invitació a la pagina principal, o buscant i preguntant a veure si trobem algú que ens pugi oferir invitació) ens trobem amb una interfície clara, neta i simple, bastant semblant a Google+.

A dalt trobem una barra de color negre que ens donara accés a les diferents seccions de la xarxa social. D'esquerra a dreta tenim: el nom de la xarxa social indicant que està en fase alpha, un buscador per a trobar a les persones, l'icona per anar a l'inici o a l'apartat de noticies principal, per gestionar els contactes, les notificacions i els missatges que ens envien.
A la banda dreta trobem la nostra foto (si es que n'hem posat) junt amb el nostre nom, i al costat una fletxa que dona accés a un menú desplegable, on hi trobem: les opcions de perfil que estan una mica amagades o com diria certa persona, poc accessible, la configuració del nostre perfil i finalment l'opció de tancar la sessió.
En la part central trobem l'àrea de publicacions, novament com a Google+. A dalt, la caixa per a publicar junt amb l'opció de adjuntar fotografies. En la part inferior de la caixa hi ha les opcions per compartir la nostra publicació: podem fer que sigui pública si fem clic a la bola del món, i si no, podem gestionar la visibilitat de la publicació desde "Tots els aspectes", allò que G+ anomena "Cercles".
A sota de la caixa de publicacions trobem totes les notícies dels nostres contactes. Per cert, quan anem fent scroll amb el ratolí per les publicacions ens surt una fletxa a la part inferior dreta, que ens porta cap dalt d'un salt. Bon detall!
I a la columna de la dreta trobem, de dalt a baix: els nostres contactes (per defecte tenim el compte oficial de Diaspora com a contacte), un enllaç per enviar invitacions als nostres contactes, un altre per connectar serveis (facebook, twitter i tumblr), l'enllaç d'afegir el gestor de fotos Cubbi i, per últim, un apartat de donacions al projecte.
Contactes

La gestió dels contactes és realment senzilla. A l'esquerra tenim els grups (Aspectes) creats per defecte, seguidament se'ns mostra quants contactes hi ha per Aspecte (com els cercles, recordeu?), i al centre trobem la llista de contactes presents a l'Aspecte que tinguem sel·leccionat
Notificacions

Realment senzilla, com l'apartat anterior, s'ens mostra la quantitat de notificacions que tenim, els dia que es van produir i notificar, a més del botó per marcar-les com a llegides. També son molt fàcils com a Facebook les notificacions de la barra superior, no amaguen secret.
Missatges

Perfil
Finalment us mostrem una imatge del perfil, per que us feu una idea per vosaltres mateixos, de com és i com es visualitza.

Finalment per acabar us dirm que quan us doneu d'alta no us desanimeu per que us surti en anglès, es pot canviar al català o al castellà, a través de la configuració.
A Favor
- Xarxa Social basada en P2P
- No té propietari, es de tot el món.
- Està sota llicencia GPL (Software Lliure), per tant és probable que alguns problemes es solucionen més ràpidament, per ser una comunitat més gran.
- No hi ha cap tipus de publicitat.
- No posen problemes als nicks, et pots dir com vulguis.
- Tot el contingut publicat, s'encripta amb el sistema de xifratge GPG
- Etiquetes.
- Tot i no ser un punt en contra, cert és que al trobar-se encara en la primera fase de desenvolupament (Alfa), els pocs usuaris que habiten la xarxa són provadors, i els servidors de vegades acusen l'entrada massiva de gent que s'està produïnt aquests dies.
- Per la mateixa raó, encara no hi ha pagines corporatives, figures publiques, organitzacions etc...
Oriol Moya
Dinamitzador Digital
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada