dimarts, 13 de setembre del 2011

Anàlisi Diaspora

Avui us portem l'anàlisi de la xarxa social Diaspora, poc coneguda, i diferent a les altres existents al món. Aquesta, a diferència de moltes d'altres com ara Facebook, Twitter, Google+ o Tuenti, és una xarxa social P2P, es a dir no té una arquitectura centralitzada (tots els servidors en un mateix lloc, com ara facebook o twitter) si no que en té uns de centrals o "supernodes" i uns altres que els pots muntar tu, per a contrstuir el teu propi servidor, i fer que es connecti amb els altres servidors (com fa Guifi.net). Per això quan ens fem amics d'un altra persona ens connectem directament a ells.


Per això podem dir als amants del software lliure que serà impossible destruïrla, degut a que no hi ha cap nucli, tot és ciberespai (ha,ha,ha)

A continuació deixem-nos de bromes i anem amb l'anàlisi que us habiem promès.

Inici

El primer que veiem quan ens donem d'alta i entrem (per cert de moment només es pot entrar sol·licitant invitació a la pagina principal, o buscant i preguntant a veure si trobem algú que ens pugi oferir invitació) ens trobem amb una interfície clara, neta i simple, bastant semblant a Google+.


A dalt trobem una barra de color negre que ens donara accés a les diferents seccions de la xarxa social. D'esquerra a dreta tenim: el nom de la xarxa social indicant que està en fase alpha, un buscador per a trobar a les persones, l'icona per anar a l'inici o a l'apartat de noticies principal, per gestionar els contactes, les notificacions i els missatges que ens envien.

A la banda dreta trobem la nostra foto (si es que n'hem posat) junt amb el nostre nom, i al costat una fletxa que dona accés a un menú desplegable, on hi trobem: les opcions de perfil que estan una mica amagades o com diria certa persona, poc accessible, la configuració del nostre perfil i finalment l'opció de tancar la sessió.

En la part central trobem l'àrea de publicacions, novament com a Google+. A dalt, la caixa per a publicar junt amb l'opció de adjuntar fotografies. En la part inferior de la caixa hi ha les opcions per compartir la nostra publicació: podem fer que sigui pública si fem clic a la bola del món, i si no, podem gestionar la visibilitat de la publicació desde "Tots els aspectes", allò que G+ anomena "Cercles".
A sota de la caixa de publicacions trobem totes les notícies dels nostres contactes. Per cert, quan anem fent scroll amb el ratolí per les publicacions ens surt una fletxa a la part inferior dreta, que ens porta cap dalt d'un salt. Bon detall!

I a la columna de la dreta trobem, de dalt a baix: els nostres contactes (per defecte tenim el compte oficial de Diaspora com a contacte), un enllaç per enviar invitacions als nostres contactes, un altre per connectar serveis (facebook, twitter i tumblr), l'enllaç d'afegir el gestor de fotos Cubbi i, per últim, un apartat de donacions al projecte.

Contactes


La gestió dels contactes és realment senzilla. A l'esquerra tenim els grups (Aspectes) creats per defecte, seguidament se'ns mostra quants contactes hi ha per Aspecte (com els cercles, recordeu?), i al centre trobem la llista de contactes presents a l'Aspecte que tinguem sel·leccionat

Notificacions

Realment senzilla, com l'apartat anterior, s'ens mostra la quantitat de notificacions que tenim, els dia que es van produir i notificar, a més del botó per marcar-les com a llegides. També son molt fàcils com a Facebook les notificacions de la barra superior, no amaguen secret.

Missatges

S'assembla bastant, per no dir que és un clon del centre de missatges de Twitter. A banda d'això, no hi ha res més a dir, es realment senzill

Perfil

Finalment us mostrem una imatge del perfil, per que us feu una idea per vosaltres mateixos, de com és i com es visualitza.


Finalment per acabar us dirm que quan us doneu d'alta no us desanimeu per que us surti en anglès, es pot canviar al català o al castellà, a través de la configuració.

A Favor
  • Xarxa Social basada en P2P
  • No té propietari, es de tot el món.
  • Està sota llicencia GPL (Software Lliure), per tant és probable que alguns problemes es solucionen més ràpidament, per ser una comunitat més gran.
  • No hi ha cap tipus de publicitat.
  • No posen problemes als nicks, et pots dir com vulguis.
  • Tot el contingut publicat, s'encripta amb el sistema de xifratge GPG
  • Etiquetes.
En Contra
  • Tot i no ser un punt en contra, cert és que al trobar-se encara en la primera fase de desenvolupament (Alfa), els pocs usuaris que habiten la xarxa són provadors, i els servidors de vegades acusen l'entrada massiva de gent que s'està produïnt aquests dies.
  • Per la mateixa raó, encara no hi ha pagines corporatives, figures publiques, organitzacions etc...
Oriol Moya
Dinamitzador Digital