dijous, 28 d’abril del 2011

Impacte Social i Econòmic dels Telecentres



Ahir dia 27 a les 12:00 hores, l'
Associació Comunitat de Telecentres va presentar a Madrid l'informe sobre l'Impacte Socio-Econòmic de les Xarxes de Telecentres (també el podeu consultar en la presentació de diapositives incrustada que veieu aquí a baix). Aquesta presentació es va poder seguir a través de videostreaming (al web Hub-Madrid), Twitter i Facebook.

Els Telecentres són espais públics dedicats a generar projectes i iniciatives entre les persones, connectant-les i estimulant la seva capacitat de transformar i millorar el lloc on viuen a través de les TIC.


Aquest estudi analitza el comportament d'onze xarxes públiques autonòmiques com:
Andalusia, Cibertecas de La Rioja, CDTL Govern del Principat d'Astúries, Sierra Oeste de Madrid, Cantàbria SI, Murcia, Catalunya, Fuerteventura...etc
Aquestes xarxes agrupen 2.529 telecentres (el 63% del total).

Aquest estudi va tenir com Objectius:

-Fer una imatge fixa de les Xarxes Regionals de Telecentres.
-Identificar i valorar les actuacions més rellevants.
-Conèixer els principals indicadors de cada Xarxa de Telecentres i les principals partides d'inversió.
-Relacionar els indicadors d'ús i d'inversió amb l'impacte soci-econòmic i social en el territori, amb detall de cadascuna de les comunitats autònomes participants.

I aquestes són algunes de les conclusions de l'Informe:

  • En Andalusia i Madrid més del 92% dels telecentres estan en poblacions amb menys de 5 mil habitants, el mateix que 8 de cada 10 dels telecentres extremenys, de La Rioja i canaris.
  • A més, els telecentres s'estableixen comunment en àrees rurals poc poblades i envellides, aportant dinamisme econòmic a la zona.
  • Ajuden al desenvolupament del coneixement.
  • Ens ajuden a entendre les TIC
  • Amb els Telecentres es milloren les capacitats digitals i la formació en general del teixit empresarial de la zona, el que ens ajuda a tenir possibilitats productives per a l'empresa.
  • Invertir en telecentres ajuda a millorar el potencial de creixement econòmic estimat. De fet, cada euro invertit gairebé es duplica en termes de Valor Afegit Brut en el seu entorn inmediat, i té una productivitat 6 vegades superior a cada euro invertit en infraestructures de transport, com carreteres o vies de tren.
  • Impacte en la ocupació: 2.800 ocupacions (78,82% d'ocupació directa)

En aquesta presentació va estar present Paco Lobatón, que va guiar l'acte i posteriorment va moderar les intervencions dels assistents i dels participants via Internet.


Laura Yanez
Dinamitzadora Digital