dilluns, 22 de març del 2010

Linux arranca en 1 segon





L'altre dia amb la radio engegada vaig escoltar una noticia molt interessant sobre Linux. Després em va picar la curiositat i em vaig posar a buscar informació sobre el tema i aquí us deixo aquesta breu entrada.


L'equip de Monta Vista Software (empresa dedicada a comercialitzar Linux per a dispositius mòbils o PDA) aconsegueix arrancar un Linux en un sol segon.

Es volen centrar en el desenvolupament de Sistema Operatiu Linux que inici en un segon més o menys, un temps així molt ambiciós i no es queda nomes en versions de temps real.
Si no que pot ser aplicat també en llocs convencionals de Linux.


Arribar a això va ser un procés de tres etapes:

  • Optimitzar en els llocs més obvis incloent el carregador d'arrancament o la eliminació de controladors innecessaris. Això els va portar temps d'arrencada de 7 segons.
  • La segona etapa es va fer un profund coneixement del hardware utilitzant en aquests cap el tauler de instruments ,com el carregador de arranc de Linux es un procés en sèrie.
L'equip ha decidit aprofitar la DMA (Memoria Acces Directe) per realitzar en paral·lel les tasques del procés d'inici.
  • Optimització de la carrega d'aplicacions (part del procés inclou un millor us de la memòria cache i el carregar només les parts de les aplicacions necessàries) per arrencar-les una vegada tinguin les aplicacions senceres.

La bona noticia és que ha estat un treball especific, i l'equip de Monta Vista afirma que el procés pot arribar a aplicar-se a processadors de 32 o 64 bits, ja que va ser dissenyat independentment de l'arquitectura.

Ara només queda esperar que aquest procés segueix desenvolupant e implementant en diferents equips.


Lidia Gómez Romero
Dinamitzadora Digital Multimèdia