dilluns, 1 de febrer del 2010

Discs SSD

DISCS DURS D'ESTAT SÒLID





QUÈ ÉS UN DISC DUR D'ESTAT SÒLID O DISC SSD?


Una unitat d'estat sòlid o SSD (Solid State Drive) és un dispositiu d'emmagatzematge de dades que utilitza memòria no volàtil tals com 'Flash', o memòria volàtil com la 'SDRAM', per emmagatzemar dades, en lloc del plats giratòris dels discs durs convencionals. Encara que tècnicament no son discs a vegades es traduèix erròneament en español la 'D' de SSD com 'disk' quan en realitat representa la palabra 'drive', que podrà traduir-se com unitat o dispositiu.




DEFINICIÓ DE DISC SSD:


Una unitat d'estat sòlid és un dispositiu d'emmagatzematge secundari fet amb components elenctrònics d'estat sòlid per el seu us en computadores en substitució d'una unitat de disc dur convencional, com a memòria auxiliar o per a la fabricació d'unitats híbrides compostes per SSD y disc dur.


Consta d'una memòria no volàtil en comptes dels plats giratòris y capçelera, que es troven a les unitats de disc dur convencionals. Sense parts mòvils, una unitat d'estat sòlid pretén reduïr drásticament el seu temps de búsqueda, latència y altres, esperant diferenciar-se positivament dels seus cosins els discs durs.


Al ser immune a les vibracions externes, es especialment aptse per al seu us en computadores mòvils (instalades, per exemple, en avions, automotors, computadores portàtils, etc.).








AVANTATGES:


Els dispositius d'estat sòlid basats en Flash tenen varies avantatges úniques:


*

Arrencada més ràpida.

* Gran velocitat d'escritura.

* Major rapidesa de lectura – Inclòs més de 10 vegades més que els discs durs tradicionals més ràpids gràcies a RAIDs interns en un mateix SSD.

* Baixa latència de lectura i escriptura, cents de vegades més ràpid que els discs mecànics.

* Llençament i arrencada de les aplicacions en menys temps – Resultat de la major velocitat de lectura i especialment del temps de búsqueda. Pero nomès si l'aplicació resideix en 'Flash' i és més depentent de la velocitat de lectura que d'altres aspectes.

* Menor consum d'energía i producció de calor – Resultat de no tindre parts mecàniques.

* Sense soroll – La matèixa carència de part mecànica els fa completament silenciosos.

* Seguretat – Permetent una molt ràpida 'neteja' de les dades.

* Menys pes i, depenent del tipus, tamany.

* Resistent – Aguanta cops i vibracions sense espatllar-se i sense -descalibrar-se com pasava amb els discs durs antics.




DESAVENTATGES:


Els dispositius d'estat sòlid basats en 'Flash' tenen també varies desaventatges:


* Preu – Els preus de les memòries 'Flash' son considerablement més alts, i la principal raó es la seva baixa demanda.

* Menor recuperació – Després d'un error mecànic les dades son completament eliminades perquè la cel·la es destruïda, mentre que en un disc dur normal que sufreix mal mecànic les dades son frecuentment recuperables utilitzan ajuda d'experts.

* Vulnerabilitat contra certs tipus d'efectes – Incloent pérdua d'energía abrupta (especialment en els SSD basats en DRAM), camps magnètics y càrregas estètiques comparats amb els discs durs normals (que emmagatzemen les dades dins d'una “Jaula de Faraday).

* Capacitat – Avuí día, tenen menys capacitat que la d'un disc dur convencional que arriven fins als 25 Terabytes.






ANTIGUES DESAVENTATGES JA SOLUCIONADES:


* Degradació de rendiment al cap de molt us a les memòries NAND (solucionat amb el sistema TRIM.).

* Menys velocitat en operacións I/O secuencials (Ja s'ha aconsseguit una velocitat similar.).








Sergio Núñez.

Tècnic Microinformàtic.