divendres, 8 de gener del 2010

PHOTOSYNTH, CREA ESCENARIS 3D A PARTIR D'IMATGES 2D


Microsoft i la Universitat de Washington han desenvolupat una aplicació que genera un escenari 3D a partir d'una composició d'imatges digitals.

L'aplicació en qüestió es diu Photosynth i encara que funciona en la seva primera versió i mostra limitacions, la meva impressió ha sigut positiva.

Primerament, si volem veure una d'aquestes composicions d'imatges o crear-ne una (un synth), hem d'instal·lar un plugin que es diu Microsoft Silverlight d'uns 7 mb i que de moment només és compatible amb Internet Explorer i Mozilla Firefox.

Evidentment, quantes més fotos afegeixis a la composició, la qualitat serà major. Desde Microsoft recomanen un mínim de 20 fotografies i un màxim de 200. Si afegim menys fotos la composició tindrà un aspecte molt pobre, i si ens dona per afegir un número major de 200 fotografies, la composició serà tan monstruosa que ens dificultaria la navegació a causa de l'excesiva densitat d'imatges.

Disposem de 20 GB de capacitat online per pujar les fotos, i gràcies a la tecnologia DeepZoom que utilitza, els resultats que dona són magnifics, posat que permet realitzar unes transicions entre imatge i imatge molt netes i suavitzades.





Sota el meu punt de vista, Photosynth és una aplicació que promet, però que encara està una mica verda i li falta madurar, les limitacions que té no fan que aquesta aplicació sigui factible encara.

Ara per ara no resulta molt útil, però crec que li servirà a Microsoft per competir amb Google Earth i el seu asombrós Street View, que resulta de la mateixa idea de les composicions d'imatges digitals però amb la diferència que aquest últim aglutina tots els recintes urbans del planeta.

No em sorprendria res veure Photosynth integrat en Facebook, la xarxa social a nivell mundial per excel·lència, gràcies a la bona relació que existeix entre Microsoft i Zuckerberg (el creador de Facebook).

Esperem que Microsoft continuïi treballant en aquest projecte i que ens puguin sorprendre amb novetats en un futur no molt llunyà.





Carlos López
Dinamitzador digital multimèdia