dijous, 14 de gener del 2010

Any nou, llei nova... La llei d'economia sostenible ja és aquí

El Govern va donar a conèixer ahir la nova llei d'Economia Sostenible, una nova legislació d'internet amb el propòsit de lluitar contra la pirateria. Aquesta nova proposta ha creat un clima de confusió i d'inseguretat sobre els juristes, a causa dels nous conceptes que aporta, com són els de “ànim de lucre indirecte” o “pretensió de de causar dany”, conceptes que poden donar a cau decisions molt subjectives.

Segons aquesta llei, la Comissió que Cultura crearà per tal de protegir la “propietat intel·lectual” podrà actuar per retirar tots aquells continguts que vulneren la propietat intel·lectual per part d'un prestador amb ànims de lucre directe o indirecte, o de qui vulgui causar dany sobre el patrimoni.

Per tant, amb aquesta nova legislació podran tancar tots aquells websites que segons la Comissió de Cultura consideri que atenten contra els drets d'autor, com és la pirateria.

Sota la meva opinió, estic totalment en contra d'aquesta nova mesura proposada per la ministra "d'incultura" González Sinde. Si aquesta llei acaba per aplicar-se, el que s'aconsegueix es que se li doni la raó a tota la fauna de la SGAE, que l'únic que aconsegueixen amb aquestes normatives és limitar la llibertat de l'internauta, guanyar diners i limitar la funcionalitat que la xarxa ofereix.

I es que ja no saben que fer per restringir la tecnologia P2P (Peer to Peer) y les pàgines que publiquen els enllaços a aquests continguts, s'ha demostrat reiteradament que aquestes webs NO són il·legals.

Aquesta nova llei donarà molt a parlar i portarà a cau moltes protestes per part dels internautes, que desconfien de la propietat dels drets d'autor i del significat de l'últim punt del que la llei defineix com dany patrimonial.

En aquestes circumstancies és impossible exercir una defensa en condicions amb proves que per la seva naturalesa probatòria són inútils.
I es que al final, hem arribat a un extrem on l'usuari perd tots els seus drets.

Carlos López
Dinamitzador Digital Multimèdia

1 comentari:

Alfons Expósito ha dit...

Si voleu ampliar informació, llegiu a en David Bravo, per exemple. És un jurista expert en aquestes coses de la propietat intel·lectual. Està posicionat clarament en contra d'aquesta futura llei, així que segurament no el podem considerar imparcioal, però ho argumenta de manera contundent.

Queda clar que aquesta llei és una aberració jurídica sense cap tipus de possibilitats de portar a la pràctica. Fins aquí estem tots d'acord (o no?). Personalment, de les desenes de raons de la inutilitat d'aquesta futura lley-nyap el que més em molesta és:

- Que s'inventi un delicte que no existeix, i amb el qual es criminalitzarà a milions de persones (tu, jo, i fins i tot la meva veïna de 70 anys!). La Llei Seca no va funcionar. Qui és la lumbrera que pensa que aquesta llei ho farà? Qui assessora els polítics? Espinete?

- Que provoca un greuge comparatiu ENORME vers als afectats de delictes reals. Ja no només parlem de l'espionatge industrial, que provoca un perjudici real a l'economia, i les actuacions judicials es poden retardar ANYS, sinó de delictes amb danys físics que també es retarden moltíssim. Això sí, amb aquesta pseudo-llei es pretén tancar un web en 4 dies.

- I sobretot, que aquesta llei no serà operativa. NO ES PODRÀ TANCAR CAP WEB! Es gastaran molts calerons dels teus i els meus impostos en perseguir fantasmes. Si algú vol muntar un web ho farà en servidors del país que li doni la gana (i a Espanya el servei ni és precisament bo ni barat), amb el qual aquestes legislacions inútils no li afectaran. I els usuaris? Només han de tenir un servei de VPN (xarxa privada virtual) per gaudir del seu dret (legítim) a la privacitat en les comunicacions. És a dir, tu i jo farem el de sempre amb tota tranquil·litat i privacitat, però alguns s'estaran gastant els nostres impostos en joguines legals inútils.