dimarts, 17 de novembre del 2009

HTML 5

-Que és l'HTML?

  • HTML: (Acrònim de Hyper Text Markup Language, en català, "llenguatge de marcat d'hipertext"), és un llenguatge de marcat que deriva de l'SGML dissenyat per estructurar textos i relacionar-los en forma d'hipertext. Gràcies a Internet i als navegadors web, s'ha convertit en un dels formats més populars que existeixen per a la construcció de documents per a la web.
  • SGML: És un conjunt de normes ISO desenvolupat per IBM. Estableix la sintaxi a utilitzar per a generar documents de marcació que contenen informació estructurada seguint una funcionalitat lògica.


-Que és l'HTML 5?

  • HTML 5: (HyperText Markup Language, versió 5) és la cinquena revisió major del llenguatge bàsic de la World Wide Web, HTML. HTML 5 especifica dos variants de sintaxis per a l'HTML: un «clàsic» HTML (text/html), la variant coneguda com HTML5 i una variant XHTML coneguda com sintaxis XHTML5 que tindrà que ser utilitzada com XML (XHTML)


-Nota: És es la primera vegada que HTML i XHTML s'han desenvolupat en paral·lel. El desenvolupament d'aquest codi és regulat pel Consorci W3C.



-Qui suporta l'HTML 5 ?

  • Firefox 3.5 suporta HTML 5. Entre els canvis de Firefox 3.5 està el suport d'alguns dels elements de l'HTML 5, incluint les etiquetes de vídeo i àudio. La actualització també afegeix suport per a l'API de Geolocalització del W3C.

-Qué és el que porta de nou l'HTML 5?

  • L'element "lienzo" o "Canvas": Aquest element permitirà el renderitzat d'imatges i gràfics sense ningun procés intermig. Les possibilitats tant de disseny com de interactivitat dels usuaris amb la pàgina que visitant és senzillament enorme. Una demostració molt humil de l'element “Canvas” ens ensenya una especie de "pseudo-Paint" en el que es pot dibuixar sense carregar extensions ni software addicionals. No tots els navegadors poden mostrar la pàgina correctament, el que òbviament demostra el precari estat de l'HTML 5 a l'actualitat.
  • Memòria cau per a aplicacions: Aplicacions web senceres poden ser guardades i utilitzades de forma local quan no hi ha una conexió a Internet disponible (cosa que succeeix més freqüentment del que molts ens imaginem), igual que tota l'informació que s'hagi anat guardant o generada a través de dites aplicacions.

  • Localització geográfica: HTML 5 tindrà la capacitat de determinar amb un alt grau de precisió l'ubicació geogràfica de l'usuari.Certes veus de preocupació s'han fet presents sobre aquesta funció en quant a la privacitat dels usuaris, però els navegadors implementaran mecanismes en els que, si una pàgina o aplicació web pot utilitzar informació geogràfica, deixarà l'elecció en mans de l'usuari. Probablement el que més espanta és el que pot ser utilitzat per determinar la posició: Señals GPS, números IP, i fins i tot es parla de direccions MAC (sense relació amb Apple) tant de xarxes físiques com inalàmbriques.

  • Element "Video": Sens dubte, la millora més important que incorpora HTML 5, i la que més escàndol està provoca entre els medis. El fet de voler veure un video i no poder veure'l degut a que el “plugin” corresponent no esta instal·lat en l'ordinador és una de les situacions més frustrants a les que s'ha d'enfrontar un usuari a Internet.L'element de vídeo incorporat en l'HTML 5 és la forma definitiva de rebelió, ja que es poden reproduir vídeos a Internet i embeguts en pàgines sense la necessitat d'un “plugin”.


Tècnics Microinformàtics

Oriol Sanmiguel