dijous, 18 de desembre del 2008

Què és Linux?

Que es Ubuntu?

Ubuntu es una de les branques mes noves de debian un dels kernels de Linux.

GNU/Linux és un sistema operatiu similar a Unix que es distribueix sota la Llicència Pública General de GNU (GNU GPL), és a dir que és software lliure. El seu nom prové del nucli Linux, desenvolupat des del 1991 per Linus Torvalds, i el projecte GNU, iniciat en 1983 per Richard Stallman. És usat àmpliament en servidors i súper computadores, i compte amb el suport de corporacions com Dell, Hewlett-Packard, IBM, Novell, Oracle, Red Hat i Sun Microsystems.

Pot ser instal·lat en gran varietat de hardware, incloent ordinadors d'escriptori i portàtils (PCs x86 i x86-64 així com Macintosh i PowerPC), ordinadors de butxaca, telèfons cel·lulars, dispositius encastats, consoles de joc (Xbox, PlayStation 3, PlayStation Portable, Dreamcast, GP2X) i d'altres (com enrutadores o reproductors d'àudio digital com el iPod).

Les variants d'aquests sistemes es denominen "distribucions" i el seu objectiu és oferir una edició que compleixi amb les necessitats de determinat grup d'usuaris. Algunes són gratuïtes i d'altres de pagament, algunes insereixen software no lliure i d'altres contenen únicament software lliure.

En informàtica, el nucli (també conegut en espanyol amb l'anglesisme kernel, d'arrels germàniques com kern) és la part fonamental d'un sistema operatiu. Alguns exemples de kernels de Linux son el original Linux i després podem veure alguns dels kernels posteriors al original com poden ser Debian, Red Hat, Suse o Mac.

Àlex Santos Peralba
asp8.12.07@gmail.com
Tècnic Microinformàtic