dijous, 20 de novembre del 2008

"INFOXICACIÓ = Excés d'informació que provoca en el receptor una incapacitat per a comprendre-la i assimilar-la"

Via la dinamitzadora digital Glòria Mestre Dalmau del Punt TIC d’Hostalets de Pierola ens assabentem de:

Un article que va molt lligat amb el gran tema de la infoxicació.

En l’article publicat al suplement de la Vanguardia ES (1/11/2008) titulat “Empacho de información” es comenten les conseqüències davant la sobredosis de dades en l’univers digital. Una dada clara: la quantitat d’informació que guarda la humanitat –tant en paper com en suports digitals- ascendeix avui a una xifra astronòmica de 281.000 milions de Gigabytes.

En l’article s’explica que en un estudi que ha fet la Universitat de Londres s’ ha establert que la sobrecàrrega d’informació pot reduir de forma molt seriosa l’habilitat dels treballadors de centrar-se en la seva tasca i el seu coeficient intel•lectual es redueix en alguns casos al 10%.

Es comenta com davant de tanta informació no hi ha un esforç per intentar retenir les dades, simplement ho recuperem ràpidament a través de la Xarxa, al mòbil o a l’agenda electrònica. Qui no ha pensat mai en no anotar una informació o no fer l’esforç de memoritzar-la perquè després d’una forma còmoda ja la trobarà a la Wikipèdia, o en aquell correu electrònic que pot recuperar fàcilment? És per aquest motiu que Nicholas Carr publicava un article a la revista The Atlantic amb la pregunta: Google ens està tornant estúpids? Ell mateix comentava: “Tinc la sensació de que Internet està afectant la meva capacitat de concentració i d’observació”.

Per altra banda, el futuròleg Alvin Toffler ja va dir als anys setanta que l’excés d’informació podria causar dificultats físiques i psíquiques.

Conclusió:

Internet ens ofereix bons eines i recursos però el problema és que s’ha d’ensenyar i s’ha de saber a filtrar aquella informació rellevant davant l’univers informatiu que dispersa tant. Qualsevol persona està exposada actualment a aquest “empatx” d’informació, però personalment penso ja des del principi s’hauria d’incidir especialment en aprendre a seleccionar la informació -tant en paper com en suports òptics, magnètics, electrònics, o a Internet- si no ens volem perdre en aquest mar de gigabytes.

Els que no ens ho van ensenyar a l’escola ho hem après –i encara estem aprenent- a base de pràctica en l’entorn digital. És per això que penso que s’ha d’incidir especialment en formar les noves generacions en aquest aspecte.

4 comentaris:

Vane LG Dinamitzadora Digital ha dit...

Relacionat amb aquest post, us deixo un enllaç (una mica llarg...) que ens ensenya a com interpretar documents de tot tipus, inclòs una pàgina web...

http://educalia.educared.net/virtagora4/ciberteca/jsp/listado.jsp;jsessionid=d4aaec6922bbab257426367e40ef92aa9b23a0521e81?idSeccion=CIBERGUIAS_2

Vane LG Dinamitzadora Digital ha dit...

http://educalia.educared.net/virtagora4/ciberteca/jsp/listado.jsp?idSeccion=CIBERGUIAS_2

boni ha dit...

es un tema interessant...

Anònim ha dit...

1 bit = 1 caracter o espacio

8 bits = 1 byte

1024 byte = 1 Kb

1024 kB= 1MB

1024 MB= 1GB

1024GB= 1TB(terabyte)

1 Terabyte = 1024 Gigabytes

1 Petabyte = 1024 Terabytes

1 Exabyte = 1024 Petabytes

1 Zettabyte = 1024 Exabytes

1 Yottabyte = 1024 Zettabytes