dimecres, 12 de novembre del 2008

Creative Commons

Algun cop heu sentit parlar de la llicència de Creative Commons. La distingireu pel seu acrònim que són dues C majúscules.

Què és?

Creative Commons és una organització no governamental sense ànim de lucre que desenvolupa plans per ajudar a reduir les barreres legals de la creativitat, per mitjà de nova legislació i noves tecnologies. Va ser fundada por Lawrence Lessig, professor de dret en la Universitat de Stanford i especialista en ciberdret, que la va presidir fins el març de 2008.

Creative Commons (en català: béns comuns creatius) és també el nom donat a les llicències desenvolupades per aquesta organització.

Diferents tipus de llicència.

Hi ha diferents llicències que es basen en combinar diferents propietats:

  • Attribution (by): si un autor ha posat a la seva obra aquesta llicència haurem de citar el seu nom i la font d'on s'hagi extret.
  • Noncommercial o NonCommercial (nc): sota aquesta llicència no es podrà obtenir un benefici econòmic per fer ús del seu contingut.
  • No Derivative Works or NoDerivs (nd): sota aquesta llicència l'obra no podrà ser alterada ni modificada, respectant en tot moment l'original.
  • ShareAlike (sa): sota aquesta llicència les obres derivades hauran de ser distribuïdes amb la mateixa llicència que l'original.

Exemples:

CONNECTATS”, el documental que el projecte d'alfabetització digital Sant Feliu On Line ha fet sobre les noves tecnologies i la fractura digital a Sant Feliu de Llobregat, és una obra que s'acull i està protegida per una llicència de Reconeixement de Creative Commons ("CC BY-NC-SA 2.5" Reconocimiento-No comercial-Compartir bajo la misma licencia), és a dir, tenint en compte la combinació de les diferents propietats, és una obra de la qual s'ha de citar el nom de l'autor i la font d'on s'ha tret (by), no es podrà obtenir un benefici econòmic (nc) i les obres derivades s'hauran de distribuir amb la mateixa llicència (sa) Així es facilita i s'aposta per la lliure circulació del coneixement: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/es/deed.es

En canvi, si no respecteu les llicències, us pot passar el mateix que a una persona que utilitzava al seu bloc mp3 propietari i li van desconnectar del servidor el seu bloc. Ho podreu trobar en anglès al següent enllaç.

Així que ja sabeu, si utilitzeu obres d'altres autors, respecteu sempre les seves llicències. És una qüestió de respecte i reconeixement al treball dels altres.

Font d'informació: Wikipedia


Javier Castellanos
jcgarcia1987@gmail.com
Dinamitzador digital