dimarts, 3 de juny del 2008

Gimp: edita les teves pròpies imatges!

El Dilluns 2 de juny els dinamitzadors van fer un microcurset (unes tres horetes) per aprendre a utilitzar el programari lliure Gimp.



Sempre que es parla d'un editor d'imatges és impossible no fer comparacions amb el tant conegut i adorat per alguns Adobe Photoshop. Doncs bé, amb Gimp podrem fer gairebé tota la feina que podríem fer amb el recentment esmentat software propietari: retoc fotogràfic, manipulació i creació des de zero.

Com es va desenvolupar l'activitat?
  • El curset va començar amb una breu exposició de l'aplicació: la seva funció i similituds amb el seu rival de programari propietari.
  • Acte seguit es va fer una presentació de la interfície del programa: descripció dels diàlegs, organització de l'espai de treball, reorganització, etc.
  • Seguit d'això vam aprendre a crear documents nous a la nostra mida: plantilles preestablertes, resolució de les imatges, obrir arxius ja existents (inclosos els .psd).
  • Com que és una aplicació que demana activitat es va facilitar uns arxius amb els que vam treballar la gestió de capes: què són, com s'organitzen, de que depèn la seva visualització, per a que serveixen, com les podem modificar i com ens poden ajudar per a obtindre un resultat determinat.
Donat que és un programa molt complert i extens, l'activitat es va veure obligada a deixar aquí l'explicació (que no és "moco de pavo!").

Gimp és una aplicació fàcil d'instal·lar i força fàcil d'entendre i utilitzar per aquell que ja hagi fet els seus pinitos amb altres programes d'edició d'imatges. La seva estructura per diàlegs/finestres ens permet jugar amb l'espai de treball i fer-lo a la nostra mida, fins i tot fer desaparèixer les finestres que no fem servir ja que cada imatge que treballem incorpora una capçalera amb els menús que ens facilitarà arribar a tots els raconets del programa. De totes maneres, per a aquells que tenen arrelats al fons del cor l'estructura d'altres aplicacions i no es senten a gust amb aquesta aparença cal comentar que n'existeixen pluguins per adaptar-la als nostres gustos (sense anar mes lluny la Photoshop, per exemple).