dimecres, 14 de maig del 2008

+ Microactivitat 003 - Grup Microinformàtica: "El mundo necesita CMS" (d'interès també per Dinamitzadors Web)


Recordeu el post del dimecres (2/abril/2008) que plantejava la Microactivitat 003 - Grup Microinformàtica: "El mundo necesita CMS" ?

Em consta que esteu fent tot un itinerari amb dinamisme web, PHP, etc. que culminarà amb el tema de l'administració dels CMS per fer diversos portals locals.

Doncs bé, avui coneixerem una experiència real gràcies a la Paloma Hernández: un Telecentre (Telecentre del SOLSONÈS, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya) que degut a la magnitud del seu projecte li ha estat necessari utilitzar un suport informàtic que sigui transversal a totes les accions, per tant va sol·licitar la utilització d'un Sistema de Gestió de Continguts per una major optimització i coordinació.



Com ja us vam comentar en l'anterior post d'aquesta microactivitat els sistemes de gestió de continguts (Content Management Systems o CMS) són un software o programari que s’utilitza principalment per facilitar la gestió de webs, ja sigui en Internet o en una Intranet.

Els gestors de continguts proporcionen un entorn que possibilita l’actualització, manteniment i ampliació de la web amb la col·laboració de múltiples usuaris. En qualsevol entorn virtual aquesta és una característica important que a més ajudarà a crear una grup de treball o comunitat cohesionada que participi més de manera conjunta.

Els gestors de continguts o CMS són eines de software que permeten descentralitzar feines de manteniment del contingut d’un portal, de manera que personal no tècnic dels diferents departament d'un Telecentre o d'una xarxa local de telecentres per exemple, pugui afegir, editar i gestionar els seu propi contingut en una Web.
.
La demanda concreta de la gestió de continguts en aquest cas es sustentava en que els documents creats es dipositaven en una base de dades central on també es guardaven la resta de dades del portal, com són les dades relatives als documents (versions fetes, autor, data de publicació i caducitat), dades i preferències dels usuaris, l’estructura del portal, etc.
.
L’estructura del mateix s'ha de poder configurar amb una eina que, habitualment, presenta una visió jeràrquica del lloc i permet modificacions. Mitjançant aquesta estructura es pot assignar un grup a cada àrea, amb responsables, editors, autors i usuaris amb diferents permisos. Això resultava imprescindible per facilitar el cicle de treball amb un circuit d’edició que va des del autor fins el responsable final de la publicació.



El CMS havia de permetre la comunicació entre els membres del grup i fer un seguiment de l’estat de cada pas del cercle de treball.
.
Pel que fa a la publicació, una pàgina aprovada s'hauria de publicar automàticament quan arriba la data de publicació i quan caduca s’hauria d'arxivar per futures referències. En la seva publicació també es va sol·licitar l’aplicació d'un patró definit per a tot el portal o per la secció concreta on està situada, de manera que el resultat final és un portal amb un aspecte consistent en totes les seves pàgines. Aquesta separació de contingut i forma permetia poder modificar l’aspecte visual d’un portal sense afectar els documents ja creats i alliberava als autors de preocupar-se pel disseny final de les seves pàgines.

A l'apartat de la presentació el requeriment va ser el d'un CMS per poder gestionar automàticament l’accessibilitat del web, amb suport de normes internacionals com WAI, i adaptar-se a les preferències o necessitats de cada usuari. També es volia proporcionar compatibilitat amb els diferents navegadors disponibles en totes les seves plataformes (Windows, Linux, Mac, Palm, etc.) i la seva capacitat de internacionalització li permetés adaptar-se al idioma, sistema de mesures i resolució de pantalla i cultura del visitant.

El sistema també s'havia d’encarrega de gestionar molts altres aspectes com són els menús de navegació o la jerarquia de la pàgina actual dins del portal, afegint enllaços de manera automàtica així com també gestionar tots els mòduls, interns o externs, que incorpori al sistema.


Opcions del Sistema de Gestió de Continguts :

Un CMS permet la flexibilitat i escalabilitat en pàgines dinàmiques, obtenint un portal web dinàmic ple de funcionalitats.

Inclusió de noves funcionalitats en el portal. Aquesta operació pot implicar la revisió de multitud de pàgines i la generació del codi que aporta les funcionalitats. El sistema pot créixer i adaptar-se a les necessitats futures.
Manteniment de gran quantitat de pàgines. En un portal amb moltes pàgines fa falta un sistema per distribuir els treballs de creació, edició i manteniment amb permisos d’accés a les diferents àrees.
Reutilització d’objectes o components. Permet la recuperació i reutilització de pàgines, documents, i en general de qualsevol objecte publicat o emmagatzemat.
Pàgines interactives. Les pàgines estàtiques arriben a l’usuari exactament com estan emmagatzemades en el servidor web. En canvi, les pàgines dinàmiques no existesen en el servidor tal i com es reben en els navegadors, sinó que es generen segons les peticions dels usuaris. Per aconseguir aquesta interacció, els CMS connecten amb una base de dades que fa de repositori central de totes les dades de la web.
Canvis de l’aspecte de la web. Si no hi ha una bona separació entre contingut i presentació, un canvi del disseny pot comportar la revisió de moltes pàgines per a la seva adaptació. Els CMS faciliten els canvis amb la utilització de fulles d’estil en cascada, amb la qual cosa s’aconsegueix la independència de presentació i contingut.
Consistència de la web. La consistència en el portal no vol dir que totes les pàgines siguin iguals, sinó que hi ha un ordre (visual) en lloc d’un caos. Un usuari apercebrà de seguida quan una pàgina no és igual que la resta de la mateixa web pel seu aspecte, la disposició dels objectes o pels canvis en la manera de navegar. Els CMS poden aplicar un mateix estil en totes les pàgines amb el mencionat CSS, i aplicar una mateixa estructura mitjançant patrons de pàgines.
Control d’accés. Controlar l’accés a un web no consisteix simplement en permetre l’entrada a la web, sinó que comporta gestionar els diferents permisos a cada àrea de la web aplicats a grups o individus.
• Facilitar la generació i edició de continguts per a la web per part del personal sense formació específica en programació.
• Assegurar una apariència homogènia de tots els continguts i la seva presentació d’acord amb un disseny corporatiu i amb una línia editorial predefinida.
• Manté una coherència a l’estructura dels llocs Web, permetent la incorporació de nous continguts en les seccions adequades després de l’aprovació i el control previ de les persones indicades.
• Mantenint una navegació consistent que permeti als usuaris arribar a cada contingut que estan publicats en cada moment.
Evitar l’existència de contingut duplicat (diferents direccions URL que mostrin un mateix contingut), contingut orfe (arxius que queden en el servidor de forma innecessària ja que són pàgines a les que ja no apunta cap enllaç o arxius d’imatges o multimèdia que es mostraven en pàgines suprimides) o bé enllaços trencats, que apunten a pàgines que no existeixen en el servidor


Optimització dels recursos d’un CMS :

Utilitzar codi vàlid segons W3C: utilitzar unes plantilles pre-dissenyades que els usuaris no puguin alterar, per generar les noves pàgines. L’ús de codi vàlid assegura que la pàgina es mostrarà correctament en els diferents navegadors i que els buscadors seran capaços de rastrejar-les sense problema.
• Crear un mapa del lloc: creació i manteniment actualitzat d’un mapa del lloc.
• Generar pàgines amb URLs amigables: alguns gestors de contingut generen arxius estàtics quines URL no tenen variables dinàmiques, mentre que altres utilitzen direccions URL amb múltiples paràmetres dinàmics.
• Limitar el nivell de subdirectoris: els buscadors donen major importància a una pàgina quan més a prop està de la pàgina home del portal. És per això que es impotant limitar el nombre de subdirectoris.
• Connectar el control de validació dels enllaços del CMS per validar que un enllaç que apunta a una web externa no sigui un enllaç trencat.
• Reduir el codi basura: simplificar el codi HTML que utilitzin les plantilles i optar per utilitzar Fulles d’Estil en Cascada (CSS).


Aquesta va ser una petició real, una demanda real...
.
En aquest cas d'un Telecentre.
.
Us atrevireu amb alguna similar?!?
.
Així doncs... ja ens direu que us sembla tot plegat.
.
Drupal o Joomla?!?
.
Drupal ja disposa de la versió, Drupal 6, amb noves funcionalitats i millores en la seguretat i usabilitat. Una de les noves funcionalitats més interessants és la possibilitat de que els usuaris s'identifiquin amb OpenID, ja que fins ara el punt feble d'aquest CMS era la part de registre i comentaris dels usuaris. Descarregar Drupal 6


Aquí podreu veure algunes pàgines web realitzades amb Drupal com a motor de funcionament: Warner Brothers Records, The New York Observer, Fast Company, Popular Science, Amnesty International, SonyBMG, Forbes, Harvard University i d'altres més.

No està malament, no?

Joomla també és un conegut CMS "escrit" en PHP (100% PHP) i sota llicència GPL i que utilitza com a motor de base de dades MySQL. Si encara no heu fet un tast a Joomla aquí podeu veure una demo d'aquest gran CMS.
.
Potser la pregunta no és quin és el millor CMS...
.
I si la pregunta més apropiada és: quin és el CMS que millor s'adapta a les nostres necessitats?!? O en el vostre cas de qui us ho demanda.
.
Per últim us presentem l'aplicació web OpenSourceCMS que us ofereix una recopilació de gestors de continguts on podreu trobar com funciona una variada d'aplicacions CMS lliures especiliatzats en la gestió de continguts per portals web, blogs, wikis, e-commerce, fòrums, e-learning, galeries d'imatges, etc.
.
Es poden provar més de 60 CMS, oferts amb permís d'administrador per tal de poder fer provatures amb totes les funcionalitats de cadascun dels CMS. El temps està limitat.
.
Trobareu els més populars, com Drupal, Joomla, PHPNuke, Mambo, Wordpress, Moodle, etc.
.
Si feu proves comproveu que les versions estan completament actualitzades...

1 comentari:

Acard ha dit...

llavors si la infromacio no es desa al servidor sino a una base de dades... aquesta base de dades on és? no m'ha quedat massa clar, m'ho podeu explicar? gràcies!