dimecres, 2 d’abril del 2008

Microactivitat 003 - Grup Microinformàtica: "El mundo necesita CMS"

Aquesta activitat ja us la havia propossat fa un temps.

Ara l'investigarem de veritat i a fons.

Parlo de Sistemes de gestió de continguts (CMS)... És a dir una eina que permeti la creació i admnistració de continguts en web.

Estem particularment interessats en el CMS de codi obert (Open Source).

També s'anomenen WCM o gestors de contingut web.

MICROACTIVITAT 003: Heu de recomenar un CMS i utilitzar-lo per tal de donar presència a Internet a diverses entitats de la ciutat. Heu de poder fer un producte molt digne però també, a la vegada, lliurar una eina viva que sigui "sostenible" per l'usuari/a final que no serà cap expert/a.

De què estem parlant? Existeixen molt tipus de CMS però no us demanem eines del tipus blog (WordPress, TypePad, Blogger) ni tampoc en aquest ocasió de la tipologia Wiki (MediaWiki, TikiWiki).

Volem solucions més genèriques i més orientades a crear un portal web (llocs web amb contingut i funcionalitat diversa que serveixen com a fonts d'informació o com suport a una comunitat, projecte, etc.): Joomla, Drupal, Mambo, PHP-Nuke...

Us suggerim el Joomla tot i que heu de recordar que l'eina que volem és aquella que doni millors resultats però fàcil d'utilitzar pels usuaris amb escàs nivell que desprès l'hauran de nodrir (publicar, actualitzar...) de continguts. Heu de tenir en compte el "backend" (interfície d'administració) per gestionar el contingut de “frontend” del lloc web.


Aquesta tasca és una evolució lògica. Heu vist la programació HTML, ara toca superar l'etapa de la informació estàtica a Internet, ara ens orientem als CMS ja que aquests gestors de continguts donen moltes possibilitats de dinamisme i integració web.

En el fons un CMS no és més que una interfície que controla una o vàries bases de dades on s'allotja el contingut del lloc. A més el CMS permet gestionar de manera independent el contingut i el disseny.
Els avantatges de Joomla són que la instal·lació és força senzilla i amb moltes extensions i mòduls, la documentació és exhaustiva i concisa, l'interfície de l'administració és intituitiva i amb moltes funcionalitats, possibilitats de personalització, editor WYSIWYG...
.
L'editor WYSIWYG vol dir "What You See Is What You Get", o sigui "lo que ves es lo que obtienes", que aplicat a l'edició significa treballar amb un document amb l'aspecte real que tindrà.
.
Un exemple de lloc web creat amb Joomla és el del Telecentre de la Garrotxa:
.
O el del telecentre de teletreball de la Fundació Televall (Ribes de Freser):
.
.
En Carlos us marcarà les pautes concretes (format de lliurament, temporalització, etc.) de l'activitat però recordeu que ja tenim diverses demandes a cubrir en aquesta temàtica i hem de ser àgils.

A nivell de recursos d'informació us recomano el webblog http://dev-cms.com/ que facilita suport als CMS més reconeguts.
.
Ah! Per cert "Joomla!" és una expressió fonètica del dialecte swahili que té una sonoritat com "jumla" i que vol dir "tots junts" o "en total".
Pablo

1 comentari:

Anònim ha dit...

Joomla! una oportunidad web de “bajo coste” [02-12-2008]:


www.ibit.org/home/bitacora/bitacora.php?id=2029