Microinformàtics i microinformàtiques:
.
.
Bé, com avui heu fet el taller de capacitació en programari lliure al Cibernàrium segur que heu après moltes coses sobre el LINUX.
Teniu clara la diferència entre...?
- Shareware
- Adware
- Freeware
- Programari Lliure
Doncs bé, la MICROACTIVITAT que us proposo és que, mitjançant comentaris individualitzatats (i signats) en aquest post, m'expliqueu les principals diferències i citeu diversos exemples de cadascuna de les categories en qüestió.
.
Espero les vostres aportacions el dilluns 31.
.
11 comentaris:
Shareware
Es denomina Shareware a una modalitat de distribució de programari, tant com jocs com programes utilitaris, perquè l'usuari pugui avaluar de forma gratuïta el producte, per un temps especificat, encara que també les limitacions poden estar en algunes de les formes d'ús o les capacitats finals. Per a adquirir una llicència de programari que permet l'ús del programari de manera completa es requereix d'un pagament (moltes vegades modest) encara que també existeix el cridat "shareware de preu zero", però aquesta modalitat és poc comuna.
Freeware
freeware defineix un tipus de programari de computadora que es distribuïx sense cost i per temps il·limitat, enfront del shareware, en el qual la meta és assolir que un usuari pagui, usualment després d'un temps "trial" limitat i amb la finalitat d'habilitar tota la funcionalitat). De vegades s'inclou el codi font, però no és l'usual. El freeware sol incloure una llicència d'ús, que permet la seva redistribució però amb algunes restriccions, com no modificar l'aplicació en si, ni vendre-la, i adonar del seu autor. També pot desautoritzar l'ús en una companyia amb fins comercials o en una entitat governamental.
Adware
Un programa adware és qualsevol programa que automàticament executa, mostra o baixa publicitat al computador després d'instal·lat el programa o mentre s'està utilitzant l'aplicació. Alguns programes adware són també shareware, i en aquests els usuaris té l'opció de pagar per una versió registrada o amb llicència, que normalment elimina els anuncis.
Programari lliure
El programari lliure (en anglès free programari) és el programari que, un cop obtingut, pot ser utilitzat, copiat, estudiat, modificat i redistribuït lliurement. El programari lliure acostuma a estar disponible gratuïtament a Internet, o a un baix preu si l'adquirim per mitjà d'altres medis (Cdrom, DVD, disquets...); tot i així, no és obligatori que sempre passi així i, encara que conservi la seva filosofia lliure, pot ésser venut comercialment. D'altra banda, el programari gratuït (en anglès freeware) inclou en algunes ocasions el seu codi font, encara que no sigui lliure, a diferència del programari lliure, ja que no es'ns asseguren els drets a la modificació i redistribució del programa. En general, és pot dir que un programa és lliure si permet els quatre llibertats definides per la Free Programari Foundation:
La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).
La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-l'a els necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit.
La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2)
La llibertat de millorar el programa i de distribuir-el de nou amb els millores realitzades, per tal que tota la comunitat es'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit.
SHAREWARE
Serveix per distribuir un software durant un temps limitat, per tal de que l'usuari pagui per la lliència un cop ha expirat el temps de prova.
ADWARE
És qualsevol programa, que executa, mostra o baixa publicitat automàticament, després d'instal·lar-lo o després d'executar-lo.
FREEWARE
tipus de software de computadora que es distribueix sense cost i per temps il·limitat.
PROGRAMARI LLIURE
software que ens dóna llibertat sobre un producte adquirit.Un dels objectius és que es pugui modificar pels usuaris per tal de millorar-lo.
VICTOR
<--Shareware-->
Modalitat de distribució del software que consisteix en poder evaluar l'aplició i si la volem pagar per adquirir la llicencia del software.
<--Adware-->
Programa que ens baixa publicitat al PC i que solen incloure un codi que realitza un seguiment de l'usuari hi ho passa a terceres persones(spyware). Molts programes adware, son shareware que al adquirir la llicencia ens elimina els anuncis.
<--Freeware-->
Es un software que es distribueix sense cap mena de cost i per temps il·limitat, en el qual a vegades s'inclou el codi font. Aquesta mena de software inclou una llicencia d'ús que ens permet la seva redistribució sense modificar la aplició ni vendre-la.
<--Programari lliure-->
Es un programa que ens dona la llibertat d'usar el programa amb qualsevol propòsit, d'estudiar el funcionament del programa i adaptar-lo a les necessitats, de distribuir copies per ajudar a altres i de millorar el programa i fer públiques les millores per que tota la comunitat es beneficii.
Per poder fer això es imprescindible tenir accés al codi font del programa. El programari lliure sol estar disponible gratuïtament, però no es obligatori.
Fran =)
SHAREWARE o programes d'avaluació: Són programes que es poden utilitzar gratuïtament durant un cert període de temps(normalment amb la funcionalitat limitada), desprès d'aquest temps has de comprar la llicència a l'autor per continuar utilitzant-lo.
Exemple: Flash, Dreamweaver, Microsoft Office...
ADWARE: Són programes que es poden usar gratuïtament a canvi de tenir obertes petites finestres amb missatges publicitaris (banners).
Exemple: Kazaa, Messenger
FREEWARE: Són programes que es poden obtenir i utilitzar gratuïtament, però que tenen drets d'autor (el codi font no és de domini públic).
Exemple: Google, Picassa...
PROGRAMARI LLIURE: És un tipus de software , i el moviment que el promou, que garanteixen les següents llibertats i obligacions a l'usuari final i als desenvolupadors:
· Llibertat d'ús per part de qualsevol persona i amb qualsevol finalitat.
· Llibertat per a ser copiat i distribuït.
· Llibertat d'accés i modificació del codi font, així qualsevol podrà adaptar-lo a les seves necessitats.
· Llibertat per a redistribuir les modificacions, sempre que es publiquin els canvis fets.
Exemple: Linux, OpenOffice, Firefox...
~· RUTH ·~
El Shareware són programes realitzats per programadors que volen fer conèixer el seu treball permetent què el seu programa sigui utilitzat gratuitament per aquell qui vulgui usar-lo.
A cambi l'autor demana una petita recompensa simbòlica.
Un programa adware és qualsevol programa què executa automaticament publicitat a l'ordinador desprès d'instal.lar-la o quan es fa servir l'aplicació.
És un programa gratuït què es pot descarregar lliurement d'Internet. L'autor del servei ho aportar sense ànim de compensació, però sí reté drets d'autor.
El programari lliure és el programari què un cop obtingut pot ser utilitzat, copiat, estudiat, modificat i redistribuit lliurement.
MIRIAM
Shareware: Este tipo de programas permiten al usuario un periodo de prueba o evaluación (tiempo limitado) antes de comprar el producto.
Por ejemplo, un software antivirus. Una vez superado el tiempo de prueba, el programa se bloquea y es necesario comprarlo para seguir utilizandolo
Adware: Es cualquier programa que automáticamente muestra, ejecuta o descarga publicidad al ordenador.
El messenger, un programa utilizado por la mayoria, permite el uso gratuito del software a cambio de introducir publicidad en forma de banners.
Freeware: Es un tipo de software que se distribuye libremente y por tiempo ilimitado.
Un ejemplo de freeware es el OpenOffice.
Programari Lliure: Programa que una vez obtenido puede ser estudiado, copiado, modificado y redistribuido libremente.
Por ejemplo el Gimp.
Shareware: Software amb un periode limitat de proba o evaluació abans de comprar el producte.
Exemple: Qualsevol software antivirus.
Adware: Qualsevol programa que automáticament mostri o descargui publicitat al ordenador.
Exemple: messenger
Freeware: Es un tipus de programari que es distribueix lliurement i sense periode temps.
Exemple: OpenOffice.
Programari Lliure: Programa que una vegada obtingut pot ser estudiat, copiat, modificat i redistribuit lliurement, fins i tot amb fins comercials.
Exemple:Gimp.
shareware:Es denomina shareware a una modalitad de distribuio del software tant en llocs com em programes ulititaris, perque el usuari evaluar de forma gratuita el producte, en temps especificat
adware:un programa adware es qualsevol programa que automaticament ejecuta mostra o despres es instalat el programa o mentres s'esta utilizant la aplicacio.
freware:Es un tipus de progamari gratis i amb temps l'imitat
rogramari Lliure: es un afer de llibertat, no de preu. Per a comprendre el concepte, heu de pensar en "free" com a lliure, "discurs lliure" i no com a gratuït., així com el codi font, per a ambdues versions, modificada i no modificada.
Bàsicament el Shareware i el Freeware són dos tipus de distribucions, en la primera es fa de tal manera que es pugui veure i valorar el programa d'una forma gratuita però amb limitacions d'eines o de temps i n'has de pagar la llicencia per aconseguir la total funcionalitat, en el freeware n'obtenim el programa sencer en qüestió sense cap cost.
En el cas de l'adware és programari que ens ofereix publicitat sense consentiment o i de dubtosa funcionalitat ja que hi ha moltes crítiques sobre la honradesa d'aquests programes ja que molts contenen funcions com la de recollir informació personal i enviar-la a terceres entitats per tal de ser estudiades.
El programari lliure es defineix com aquell que pot ser modificat i redistribuit en funcion de cadascú i amb total llibertat, l'únic requisit bàsic d'aquest tipus de programes és que siguin opensource o, en català, de codi obert.
Nau
Abans de tot gràcies per les vostres respostes.
Aprofito per dir-vos a alguns/es de vosaltres DE NOU que un altre dia responeu a les qüestions tal i com s'han plantejat.
No he vist que tothom aportès exemples. I els exemples, evidentment, no val repetir-los d'un company/a.
Heu de prestar més atenció als enunciats, són encàrrecs de feina. En general he trobat baixa la qualitat de les aportacions.
Felicito a la Ruth per les seves respostes i exemples i a l'Arnau per la conceptualització (ha lligat molt bé l'anàlisi).
Per cert l'OpenOffice NO és freeware! És una suite ofimàtica de programari lliure i codi obert de distribució gratuïta. Concretament té llicència LGPL, és a dir "Licencia Pública General Limitada de GNU".
Publica un comentari a l'entrada